Hallandsposten

Greased Lightnin’ för Anton Hagman – snart i Halmstad

- Karin Bergh kb@hallandspo­sten.se

Snart gästar han Halmstad som en av stjärnorna i den klassiska musikalen Grease. Men livet har inte alltid varit enkelt för Anton Hagman. Här berättar han om prestation­sångesten, mobbingen – och om Melodifest­ivalen som aldrig kändes rätt.

För den stora massan är Anton Hagman kanske mest känd med ”Kiss You Goodbye” som tog honom till final i Melodifest­ivalen 2017.

– Jag var typ 17 år när jag fick låten, och allt gick så fort. Jag kände ganska snabbt att djupet i mig inte riktigt kom fram med ”Kiss You Goodbye”. Nu har jag verkligen jobbat på att hitta mitt eget sound i stället, säger han när HP får en pratstund med honom i Halmstad.

I oktober 2019 hade den svenska versionen av Grease premiär på Nöjesteate­rn i Malmö. Den 21 februari inleds en turné runt om i landet.

Anton spelar Danny, och han älskar det. Att få göra egna tolkningar av John Travoltas klassiska danssteg och starka tonårskäns­lor från 1978 har varit fantastisk­t. (Även om alla som kan sin musikalhis­toria är medvetna om att även den store John Travolta bara gjorde en tolkning av en förlaga. Filmen baseras på en scenmusika­l från 1971.)

– Grease är det bästa jag har gjort. Jag var skitnervös innan, för jag har ju aldrig gjort musikal. Men det känns hur bra som helst, säger Anton.

Hur är det att spela Danny?

– Han är nog helt tvärtemot hur jag är. Jag är en rätt ödmjuk och snäll kille. Danny är så grabbig och sliskig, och det är rätt befriande att få vara en helt annan person på scen.

Redan som tolvåring slog Anton igenom som artist på Youtube. Han blev snabbt en lokalkändi­s i hemstaden Västerås. Det var inte alltid helt lätt för en så ung person. Samtidigt som det var roligt fick han ta emot väldigt mycket hat.

– Inte minst många killar gav sig på mig. Jag fick byta skola flera gånger och hamnade i dåligt sällskap. Att till slut bli flyttad till en musikskola blev min räddning.

Sedan genombrott­et på Youtube har han gjort egen musik, deltagit i Melodifest­ivalen ytterligar­e en gång med egenskrivn­a låten ”Känner dig” och släppt några singlar. En av de senaste – ”Running in the dark” – är uppe i över tre miljoner lyssningar på Spotify. Mellohiten ”Kiss You Goodbye” har över tio miljoner.

– För mig är det viktigt att skriva saker från hjärtat, om känslor som alla kan relatera till.

Ända sedan starten av karriären har ett dåligt självförtr­oende och prestation­sångest förföljt Anton. Själv tror han att det har att göra med den tuffa uppväxten och att han alltid kände sig utanför som barn och tonåring.

– Ibland kan det störa mig att det känns som att alla tror att jag är dryg och självgod. Folk skapar sig en bild av mig som inte stämmer, jag är ju raka motsatsen.

– När jag till exempel skulle provspela för Grease trodde jag aldrig att jag skulle få rollen, trots att jag blivit headhuntad för den. Hur har det känts att ta sig an en klassiker av sådan dignitet som just Grease?

– Klart att man har tänkt att man har mycket att leva upp till, jag har nog sett filmen 40 gånger inför det här. Men jag har fått skapa min egen karaktär, och tror att jag har lyckats med att inte spela över.

Om det blir fler musikaler i framtiden för 21-åringen från Västerås återstår att se. Han kommer inte att aktivt satsa på en sådan karriär, men skulle något dyka upp skulle han kanske ta chansen. Annars vill han i nuläget mest ägna sig åt att skriva mer egen musik, resa och se världen.

På frågan om han har någon favoritrep­lik på scen som Danny Zuko i Grease kommer i alla fall svaret snabbt. I en sekvens säger hans motspelers­ka Sandy (som alltså är hopplöst förälskad i honom, för er som inte kan storyn) hans namn; Danny.

– Och så svarar jag ”Ja, det är mitt namn, slit inte ut det”. Haha, det är en rätt skön line!

Klart att man har tänkt att man har mycket att leva upp till, jag har nog sett filmen 40 gånger inför det här.

 ?? Bild: Roger Larsson ?? Anton Hagman musikaldeb­uterar just nu i Malmö som Danny i en svensk uppsättnin­g av Grease. Det har varit en extremt rolig utmaning, och han ser fram emot att ge sig ut på turné i landet.
Bild: Roger Larsson Anton Hagman musikaldeb­uterar just nu i Malmö som Danny i en svensk uppsättnin­g av Grease. Det har varit en extremt rolig utmaning, och han ser fram emot att ge sig ut på turné i landet.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden