Hallandsposten

Vi har fullt förtroende för hamnens vd

Tillgången till tjänstebil är en viktig faktor för att kunna rekrytera framtida medarbetar­e och vara konkurrens­mässig gentemot andra organisati­oner och arbetsgiva­re. Det skriver Reine Antonér och Ann-charlott Mankell från Hallands Hamnar i ett svar på en

- Replik Virve Ivarsson ledarskrib­ent

HP Debatt 13/2. Hallandspo­stens Virve Ivarsson skriver i måndagens tidning att ”Hallands hamnar behöver omvärdera vad en bra chef är” och att ”Det är dags att Halmstads och Varbergs kommuner tar sitt hamnbolag i örat” (10/2).

Låt oss först vara tydliga med att vi som ordförande, har fullt förtroende för Hallands Hamnars ledning och vd Björn Alvengrip. Under Björn Alvengrips tid som vd har Hallands Hamnar utvecklats kraftigt och i dag går Hallands Hamnar med vinst och bidrar årligen med ett antal miljoner kronor till den kommunala verksamhet­en i ägarekommu­nerna.

Under Björn Alvengrips ledning har en rad nya kunder valt Hallands Hamnar som transportl­ösning. Likaså har Björn Alvengrip varit pådrivande när det gäller arbetet med att utveckla våra båda hamnanlägg­ningar, till att vara konkurrens­mässiga gentemot andra hamnanlägg­ningar i övriga Sverige.

När det gäller frågan om ledningens möjlighet till tjänstebil är det viktigt att kunna erbjuda tjänstebil med tanke på att Hallands Hamnar bedriver verksamhet på två olika orter, nämligen i Varberg och i Halmstad, och att det är en förutsättn­ing att vd och ledning snabbt och effektivt under en och samma dag kan förflytta sig mellan de två hamnanlägg­ningarna.

Tillgången till tjänstebil är också en viktig faktor för att kunna rekrytera framtida medarbetar­e och vara konkurrens­mässig gentemot andra organisati­oner och arbetsgiva­re.

Angående frågan om tillgång till tjänsteklä­der för Hallands Hamnars ledning är syftet med dessa att gentemot befintliga och nya kunder skapa förtroende och öka möjlighete­rna att få fler affärer och kunder till Hallands Hamnar. Det finns i dag ingen anledning för oss att ifrågasätt­a detta beslut och göra någon annan bedömning.

Det är bra att Hallandspo­sten och andra media väljer att granska olika verksamhet­er som bedrivs i Halmstad och Varberg. Men det är också viktigt för oss som ordförande i Hallands Hamnar att visa på att vi har fullt förtroende för vd Björn Alvengrip och Hallands Hamnars ledning samt att vi har stora förhoppnin­gar att utveckling­en av Hallands Hamnar fortsätter och även i framtiden bidrar till Varbergs och Halmstads verksamhet och framtid. Reine Antonér (M) ordförande Hallands Hamnar AB Ann-charlott Mankell (M) ordförande Hallands Hamnar Halmstad AB

Svar direkt

Chefernas bilar körs enligt bolagets vd även privat i hög uträckning varför de är att betrakta som förmånsbil­ar. Det vore därför intressant­are att höra vad ordförande­na tycker om att Hallands Hamnars förmånsbil­ar ej kommer från Hallands kommuns lista med upphandlad­e sådana – där alla bilar drivs av el, gas eller är hybrider – utan att samtliga drivs av diesel och är av exklusivar­e märken.

Vidare har mig veterligen ingen ifrågasatt att Hallands Hamnars anställda ska kunna ha tillgång till tjänsteklä­der. Däremot har jag ställt mig frågande till att Hallands Hamnar väljer att köpa kostymer utan företagets märke på (vilket gör att de ej är att betrakta som tjänsteklä­der) från en anrik herrekiper­ing för 76 000 kronor till sju chefer. Ordförande­na för Hallands Hamnar menar att detta behövs för att skapa förtroende för bolaget och det får vi väl helt enkelt enas om att vara oense om.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden