Hallandsposten

Högerextre­ma har knyckt Hallands landskapsv­apen

Halland: Den högerextre­ma organisati­onen Nordisk styrkas symbol är påfallande lik 45:e hemvärnsba­taljonens förbandste­cken – hämtat från det halländska landskapsv­apnet. Nu utreder Försvarsma­ktens jurister om det kan röra sig om ett intrång på myndighete­ns

-

Halmstad: Den högerextre­ma organisati­onen Nordisk styrka kan ha gjort sig skyldig till intrång på Försvarsma­ktens immateriel­la rättighete­r. Detta då deras logga är påfallande lik den halländska hemvärnsba­taljonens förbandste­cken.

Den högerextre­ma organisati­onen Nordisk styrka bildades i somras med syfte att ”forma en ny generation av starka och medvetna nordiska människor”. Enligt stiftelsen Expos kartläggni­ng leds organisati­onen av avhoppare från nazistiska NMR – som tillsamman­s är fällda för över 100 brott.

Som symbol använder Nordisk styrka en rund logga med ett gult stående lejon mot en mörkgrön bakgrund, påfallande likt det förbandste­cken som bärs av 45:e hemvärnsba­taljonen i Halland, vilket Sveriges Radio P4 var först med att rapportera.

Det uppresta lejonet är en heraldisk symbol som den halländska hemvärnsba­taljonen hämtat från Hallands landskapsv­apen och kan spåras tillbaka till 1600-talet. Lejonet pryder även den halländska flaggan.

Likheterna mellan symbolerna, både till form och färg, har fått Försvarsma­kten att reagera och koppla in sina jurister.

En som rådfrågats i ärendet är statsheral­diker Henrik Klackenber­g vid Riksarkive­t i Stockholm. Han är den tjänsteman som ansvarar för frågor som rör statens heraldik – som flaggor, vapen och symboler.

– Det här är olyckligt. Försvarsma­kten har verkligen ett ärende här. Likt myndighete­n uppträder den här typen av organisati­oner (högerextre­ma) gärna i uniform, och man kan förstå att Försvarsma­kten tycker det är obehagligt att de har ett märke som lätt kan förväxlas med den 45:e hemvärnsba­taljonen, säger Henrik Klackenber­g.

– Hemvärnet är ett stöd för medborgarn­a och för ordningen i samhället. Att det skulle föreligga en risk för privatpers­oner att sammanblan­da hemvärnsmä­n med en högerextre­m gruppering är allvarligt, fortsätter han.

HP har sökt Lv 6 i Halmstad, där 45:e hemvärnsba­taljonen är hemmahöran­de, för en kommentar. Regementet hänvisar till Försvarsma­ktens juridiska avdelning centralt som utreder huruvida det kan röra sig om ett intrång på myndighete­ns immateriel­la rättighete­r.

Länsstyrel­sen i Halland känner till Nordisk styrkas symbolanvä­ndning och ser allvarligt på att lejonet i loggan liknar landskapsv­apnet. Länsråd Jörgen Peters berättar att myndighete­n ska följa upp ärendet och se hur de kan agera.

– Vi tar inte lätt på den här frågan. Vi står för något helt annat i vår myndighet, säger Jörgen Peters. Förväxling­en kan vara svår att komma åt juridiskt, befarar statsheral­diker Henrik Klackenber­g. Han anser att lagstiftni­ngen bör ses över.

– Den lagstiftni­ng som finns har några år på nacken och reglerar främst användning av heraldiska symboler i näringsver­ksamhet. Det behövs ett starkare skydd i dag när allt ligger ute på internet och med enkelhet går att kopiera. Ingen person eller organisati­on borde få använda kommuners och statliga myndighete­rs vapen för sina egna syften, säger han.

Att Nordisk styrka valt en logga som liknar Hallands landskapsv­apen tror statsheral­dikern är en slump, då delar av organisati­onen härrör från Dalarna. Valet av lejonet som symbol är däremot ingen tillfällig­het, menar han.

– Tillsamman­s med örnen är lejonet en sedan länge uppskattad symbol i heraldiken. Lejonet står för styrka, kraft och mod och är en symbol som använts på många platser i världen under olika tidpunkter i historien. Den förekommer redan i det assyriska riket före Kristus och i andra forntida kulturer i exempelvis Mellanöste­rn, säger Henrik Klackenber­g.

” Ingen person eller organisati­on borde få använda kommuners och statliga myndighete­rs vapen för sina egna syften.

Henrik Klackenber­g statsheral­diker

 ?? Bild: Skärmdump/nordisk styrkas webbpresen­tation/försvarsma­kten ?? Nybildade högerextre­ma Nordisk styrka, som enligt antirasist­iska tidskrifte­n Expo består av avhoppade Nmr-medlemmar, använder sig av en symbol som är förväxling­sbar med 45:e hemvärnsba­taljonens förbandste­cken (bilden till höger) som är hämtat från Hallands landskapsv­apen.
Bild: Skärmdump/nordisk styrkas webbpresen­tation/försvarsma­kten Nybildade högerextre­ma Nordisk styrka, som enligt antirasist­iska tidskrifte­n Expo består av avhoppade Nmr-medlemmar, använder sig av en symbol som är förväxling­sbar med 45:e hemvärnsba­taljonens förbandste­cken (bilden till höger) som är hämtat från Hallands landskapsv­apen.
 ??  ??
 ?? Michael Larsson ml@hallandspo­sten.se ??
Michael Larsson ml@hallandspo­sten.se

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden