Hallandsposten

65-årig rektor i Hylte får treårig utbildning betald

Hyltebruk: Hylte kommun betalar ut lön och står för alla kringkostn­ader när Maria Johansson Arnström, rektor på Elias Fries skola, ska gå en rektorsutb­ildning – trots att hon kommer vara 68 år när hon är klar med utbildning­en.

- Isabel Bark ib@hallandspo­sten.se

Hylte kommun och staten delar på kostnaden när 65-åriga rektorn Maria Johansson Arnström går en rektorsutb­ildning. Trots att hon är 68 år när utbildning­en är klar hävdar kommunen att det inte fanns någon bättre kandidat.

Det var i augusti förra året som Maria Johansson Arnström fick tjänsten som rektor på Elias Fries i Hyltebruk.

– Inom ett år från att du har tillträtt tjänsten som rektor måste du gå en rektorsutb­ildning. Det är lagstadgat enligt skollagen. Eftersom det är ett lagkrav så står vi som arbetsgiva­re för detta. Från 1 juli 2019 ändrade man reglerna så att utbildning­en är obligatori­sk även för rektorer för förskola, tidigare förskolech­efer, säger Ann-christin Johansson, chef för barn- och ungdomskon­toret i Hylte kommun.

Hur ser ni på att Maria Johansson Arnström är 68 år när hon är klar med utbildning­en?

– Ja, så är det. Samtidigt är vi skyldiga att ge den här utbildning­en och Maria är en person som är lämplig och kvalificer­ad för jobbet. Alla har rätt till kompetensu­tveckling under tiden man arbetar.

Har det inte funnits yngre kandidater till rektorstjä­nsten, med ett längre yrkesliv framför sig?

– Vi som arbetsgiva­re tittade på detta tillsamman­s med facket och var helt överens om att Maria var den bästa kandidaten av de personer vi hade kallat till intervju. Hon vill jobba så länge hon kan, säger Ann-christin Johansson.

Enligt henne är en yngre rektorskan­didat inte är en garanti för att personen ska arbeta länge i Hylte kommun, eftersom personen kan bli erbjuden jobb i en annan kommun.

Några invånare i Hylte, som vill vara anonyma, kontaktade HP i ärendet. De reagerar på att kommunen lägger pengar på att utbilda en rektor som är i pensionsål­dern, när kommunen redan kämpar med underskott i ekonomin.

”Man väljer en person som är 65 år och ska genomgå en utbildning i tre år, 68 år är man färdig som rektor… vad har det kostat kommunen?”

– Kommunen och staten delar på kostnaden. Staten betalar för universite­tsutbildni­ngen, men vi måste stå för förutsättn­ingarna: man har lön under utbildning­en, kurslitter­atur samt resor och boendekost­nader. Rektorerna går utbildning­en på betald arbetstid, svarar Ann-christin Johansson.

Hur mycket kostar en rektorsutb­ildning för Hylte kommun?

– Jag kan inte svara på det exakt. Kringkostn­aderna kan variera beroende på var utbildning­ens konferense­r är förlagda och vilka boenden som finns i närheten. Det finns centralt avsatta pengar för dessa utbildning­ar som vi måste ge, säger Ann-christin Johansson.

– Vi har sex eller sju rektorer i grundskola­n och förskolan som går rektorsutb­ildningen just nu.

För grundskole­rektorer måste rektorsutb­ildningen slutföras inom tre år, medan förskolere­ktorer har fem år på sig.

Invånarna som kontaktat HP påpekar också i sitt brev att Maria Johansson Arnströms man, Micael Arnström (S), är ordförande i kommunfull­mäktige i Hylte. Maria sitter själv som ledamot för Socialdemo­kraterna i kommunfull­mäktige.

Har detta påverkat ert beslut när ni tillsatte rektorstjä­nsten?

– Nej, absolut inte. Det viktiga är att den som får tjänsten har kvalifikat­ioner för det.

 ??  ??
 ?? Bild: Isabel Bark ?? Skolchefen Ann-christin Johansson berättar att Maria Johansson Arnström fick rektorstjä­nsten på Elias Fries skola i Hyltebruk eftersom hon var den mest lämpliga kandidaten. Ann-christin har för övrigt själv varit rektor på Elias Fries för ett antal år sedan.
Bild: Isabel Bark Skolchefen Ann-christin Johansson berättar att Maria Johansson Arnström fick rektorstjä­nsten på Elias Fries skola i Hyltebruk eftersom hon var den mest lämpliga kandidaten. Ann-christin har för övrigt själv varit rektor på Elias Fries för ett antal år sedan.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden