Hallandsposten

Här hittar du Halmstads alla hjärtan

Halmstad: Alla hjärtans dag. Vilken stad rimmar bättre med denna högtid än Halmstad – staden med tre krönta hjärtan som stadsvapen och främsta varumärke. I dag hittar vi dessutom hjärtan lite överallt i stadsbilde­n, men vad är egentligen grejen med vår be

- Povel Arwidson pa@hallandspo­sten.se

Tänk att kunna säga att man firade alla hjärtans dag på Kärleken i staden med tre hjärtan. Flertalet Halmstadbo­r kan skryta med detta. Men staden hyser betydligt fler än tre hjärtan – och dessa är utplacerad­e lite varstans. HP pekar ut de hjärtliga platserna.

Varför Halmstad har tre krönta – ja, det är viktigt varje hjärta har en liten kungakrona – hjärtan som stadsvapen är inte helt klarlagt.

Men vi kan börja med att avliva en myt.

– Det är att den danska kungen Fredrik II skulle ha älskat staden och gett Halmstad tre hjärtan som symbol efter belägringe­n i nordiska kriget 1563. Men det finns inget som helst belägg för det, säger Anders Bergenek från föreningen Gamla Halmstad.

Inte heller att våra tre hjärtan skulle vara något slags ”mothugg” mot de svenska tre kronorna lär vara sant. I stället ska Halmstad ha börjat med symbolen på 1600-talet när Christian IV samordnar Halland som län med Halmstad som residensst­ad.

– Då hade hjärtat redan funnits länge som vapensymbo­l i Halland och hjärtan symboliser­ade Halland i den danska kungskölde­n. Och tretalet är ju heligt när man gör vapen – som med tre kronor – och därför blev det tre.

Och frågar du Bergenek själv så blev resultatet tio av tio.

– Det är unikt och Sveriges vackraste stadsvapen. Halmstads kommun har ju till exempel använt det för att stå för hemstaden, kunskapsst­aden och upplevelse­staden – symbolen står för mycket av det som Halmstad vill vara.

I dag ser vi som sagt hjärtan på många platser runt om i Halmstad.

I rondeller, på staket och i specialfor­made dammar.

Men det här med att jobba in hjärtan lite överallt är inget man alltid gjort.

– Nej, det är en ganska sen företeelse, från när man börjat med att marknadsfö­ra städer. Innan var stadsvapne­t mer en stämpel man använde på dokument, och jag tror att Halmstad fick sin första flagga med tre hjärtan på när rådhuset byggdes 1938.

Och ur marknadsfö­ringssyfte är det rätt tacksamt att Halmstad har sina tre hjärtan?

– Ja, det är ju en otroligt tacksam symbol som i grunden är positiv och varm. Sedan kan man lägga in vad man vill att det ska stå för, säger Anders Bergenek.

” Jag tror att Halmstad fick sin första flagga med tre hjärtan på när rådhuset byggdes 1938.

Anders Bergenek

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? Bild: Jari Välitalo jv@hallandspo­sten.se ??
Bild: Jari Välitalo jv@hallandspo­sten.se
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden