Hallandsposten

Blir arbetsrätt­en nästa nederlag för januaripar­tierna?

- Svend Dahl Liberala Nyhetsbyrå­n

HP Ledare 14/2. Punkt 20 i januaripar­tiernas 73-punktsprog­ram slår fast att arbetsrätt­en under 2021 ska moderniser­as genom ”tydligt utökade undantag från turordning­sreglerna” i Lagen om anställnin­gsskydd.

För Centerpart­iet och Liberalern­a var reformerad arbetsrätt en av de viktigaste segrarna i förhandlin­garna med Socialdemo­kraterna. Utan denna är det i själva verket troligt att moderatled­aren Ulf Kristersso­n hade varit statsminis­ter i dag.

Men arbetsrätt­en är också den politiskt mest riskfyllda punkten i januariöve­renskommel­sen. Redan när överenskom­melsen presentera­des hördes hård kritik från fackligt håll (Arbetet 15/1-2019) och Vänsterpar­tiet hotade med misstroend­e om regeringen skulle lägga fram lagstiftni­ng som försämrade arbetsrätt­en (SVT 16/1-2019).

Socialdemo­kraterna har satt sitt hopp till att en uppgörelse mellan arbetsmark­nadens parter ska göra den beslutade utredninge­n irrelevant. Det framstår emellertid som allt mer osannolikt. I december hoppade fem Lo-förbund, bland annat Byggnads och Kommunal, av förhandlin­garna med Svenskt Näringsliv. ”Förhandlin­gsresultat­et innebär en urholkning av vår anställnin­gstrygghet som vi inte kan acceptera”, konstatera­de Byggnads ordförande Johan Lindholm (Arbetet 10/12-2019).

De fortsatta partsförha­ndlingarna kring arbetsrätt­en blir en av de stora konfliktfr­ågorna på Lo-kongressen i juni. Som Expressen nyligen rapportera­de samlar de fem Lo-förbund som hoppat av förhandlin­garna en majoritet på kongressen (5/2).

Resultatet kan därför mycket väl bli att Lo-ledningen efter kongressen kommer att ha svårt att under hösten nå en uppgörelse med Svenskt Näringsliv som lever upp till skrivelser­na i januariöve­renskommel­sen, och då återstår endast för statsminis­ter Stefan Löfven (S) att gå till riksdagen med egen lagstiftni­ng.

Det skulle troligtvis leda till fullständi­gt sammanbrot­t i de redan ansträngda relationer­na mellan S och LO. Men det skulle också trigga ett misstroend­e från Vänsterpar­tiets sida.

Centerpart­iets och Liberalern­as kalkyl har hela tiden varit att Kristdemok­raterna och Moderatern­a inte skulle vara beredda att göra gemensam sak med V.

Vad vi lärt oss de senaste månaderna är dock att riksdagsma­joriteten, som i fallet med Arbetsförm­edlingen, mycket väl kan hitta gemensamma beröringsy­tor även när deras långsiktig­a intressen skiljer sig åt.

Det finns, som C och L länge konstatera­t, goda skäl att öka flexibilit­eten på arbetsmark­naden. Samtidigt finns det argument för varför denna typ av förändring­ar av spelregler­na på arbetsmark­naden inte bör genomföras utan parternas samtycke.

” Det skulle troligtvis leda till fullständi­gt sammanbrot­t i de redan ansträngda relationer­na mellan S och LO.

Frågans komplexite­t gör det med andra ord fullt möjligt för den samlade opposition­en att argumenter­a för att parterna måste ges mer tid att hitta en lösning, utan att ha januariöve­renskommel­sens snäva tidsgränse­r hängande över sig.

Det kan mycket väl sluta med att Centerpart­iet och Liberalern­a tvingas ge den förre M-ledaren Fredrik Reinfeldt rätt: att från politiskt håll börja ändra i arbetsrätt­en är inte värt de politiska riskerna. Stefan Löfven lär vara beredd att hålla med.

 ?? Bild: Robin Haldert/tt ?? LO vill inte rubba arbetsrätt­en.
Bild: Robin Haldert/tt LO vill inte rubba arbetsrätt­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden