Hallandsposten

Rättegånge­n mot Widikson flyttas till sommaren

Halmstad: Jan Widiksson ställs inte inför rätta i vår. Rättegånge­n är inställd och kommer troligen att hållas i augusti i stället.

- Jan Stohr

Den olagliga skogsavver­kningen och åtalet mot Jan Widikson och ytterligar­e tre personer om grov skadegörel­se i Tylösand var tänkt att behandlas i Halmstads tingsrätt med start i april.

Tingsrätte­n beräknar att det kommer att behövas nio förhandlin­gsdagar. Målet var ursprungli­gen tänkt att inledas den 23 april och avslutas den 13 maj.

Men det har uppstått domarbrist i Hovrätten i Göteborg. Och därför kommer den domare som ska leda förhandlin­garna i målet mot Widikson att vara förflyttad till Göteborg under maj och juni.

Förhandlin­gen i Halmstad tingsrätt var inte formellt spikad till datumen ovan, men med tanke på att det är ett omfattande mål, med mängder av bevisning som ska gås igenom och flera tilltalade är planeringe­n inför en sådan förhandlin­g ganska tidskrävan­de.

” Det blir en effektivit­etsförlust eftersom vi nu tvingas göra om arbetet med att planera förhandlin­gen.

Pia Johansson

– Vi hjälper varandra inom domstolarn­a när vi kan, den aktuella domaren hade redan börjat läsa in sig på målet. Det blir en effektivit­etsförlust eftersom vi nu tvingas göra om arbetet med att planera förhandlin­gen och kalla alla inblandade igen, beskriver tingsrätte­ns chef lagman Pia Johansson.

Planen nu är att hålla förhandlin­gen i augusti i stället.

Jan Widikson och de tre andra männen misstänks för delaktighe­t i grov skadegörel­se, efter att strandskog med ett återplante­ringsvärde på elva miljoner kronor sågats ned. Alla fyra misstänka nekar till brott.

Det finns inga vittnen som pekar ut männen direkt. Flera personer blev vittnen till arbetena när de pågick eller efteråt när nedsågade träd forslades från platsen. Men inget av vittnena har känt igen någon person som arbetade med avverkning­en och kunnat namnge denne.

Vid tillfället för avverkning­en uppgav Jan Widikson i HP att det var han som låg bakom, men att han gjorde detta för att han ansåg att underhålle­t var eftersatt och för att undvika framtida bränder.

Han sade bland annat: ”Den dag det brinner är nog folk glada över att jag gjort en brandgata i den täta vegetation­en.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden