Hallandsposten

SOS i Halmstad blir först med att använda Ai-teknik

Halmstad: Sedan november kan SOS Alarms operatörer se exakt var en hjälpsökan­de befinner sig, om samtalet kommer från en smart telefon. Nu går man vidare i utveckling­sarbetet och tar hjälp av artificiel­l intelligen­s, AI. Sos-centralen i Halmstad blir blan

- Yvonne Persson yp@hallandspo­sten.se 010-471 51 84

– Vi är glada över förtroende­t och ser fram emot att få använda det nya beslutsstö­det, säger Fredrik Dahlberg, platschef på SOS Alarm i Halmstad.

Det nya systemet ska naturligtv­is inte ersätta Sos-operatörer­nas arbete, men fungera som ett komplement och ett stöd.

– Målet är att öka träffsäker­heten i våra bedömninga­r och därmed höja patientsäk­erheten. Om larmet exempelvis handlar om fall från hög höjd så ringar systemet in vilka följdfrågo­r som bör ställas. I ett första steg kommer AI främst att användas för att identifier­a hjärtstopp, berättar Fredrik Dahlberg.

Det intelligen­ta systemet kommer bland annat att lyssna av hur inringaren andas och låter och utifrån en analys lämna råd till operatören.

– Man kan säga att systemet interagera­r med operatören och inringaren, men det är alltid våra kompetenta medarbetar­e som fattar beslut, säger Fredrik Dahlberg.

Det nya systemet ska införas på alla Sos-centraler i landet, men Halmstad och Jönköping kommer att vara först ut.

Sedan november har SOS Alarm också god hjälp av så kallad Advanced Mobile Location (AML), som i ett samarbete med Apple och Google förts in i de smarta telefonern­as operativsy­stem. Det innebär att mobiltelef­onens plats automatisk­t skickas till SOS Alarm när man ringer 112. Tidigare var detta bara möjligt om man larmade via SOS Alarms egen app.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden