Hallandsposten

KD förlorade slaget om p-skiva – avgiften höjs i april

Halmstad: KD kämpade för att få igenom sitt förslag om att införa p-skiva i city, men förlorade. Fullmäktig­e klubbade en höjning av avgifterna med omkring 30 procent som börjar gälla den första april.

- Cecilia Welin

I höstas föreslog teknik- och fritidsnäm­nden en höjning av p-avgiften med omkring 30 procent. Det var en kraftig sänkning jämfört med det tjänsteför­slag som presentera­des för nämnden i april i fjol då höjningen låg på nästan 70 procent.

P-avgiften orsakade en 40 minuters lång debatt när beslut skulle fattas i kommunfull­mäktige under torsdagsef­termiddage­n.

Ella Kardemark och Henrik Östlund från KD talade sig varma för sin valfråga – p-skivan. Partiets förslag går ut på att det ska vara två timmars gratis parkering i röd zon i city, men ställer sig i övrigt bakom avgiftshöj­ningarna (se faktaruta).

– Alla känner till citys utmaningar med handelsbet­eenden som förändras. Två timmars fri parkering skulle ge city bättre förutsättn­ingar och främja handeln, menade Ella Kardemark.

Henrik Östlund framhöll att p-skiva skulle skapa bättre rotation i centrum men fick mothugg av bland annat Håkan Björklund (C), Ola Nilsson (MP) och Jonas Bergman (M).

– P-avgift är det bästa styrmedlet för att styra trafiken från city mot p-husen och därmed få bättre rotation i city, förklarade Håkan Björklund, ordförande i teknikoch fritidsnäm­nden som tagit fram förslaget.

Det höll inte KD med om utan menade tvärtom att p-skiva var rätta vägen att gå för att folk snabbt ska komma in i city och sedan lika snabbt ta sig ut igen.

Omvänd styrning, hävdade motståndar­na som ville ha en förklaring till hur man motiverar bilister att betala för att stå långt från centrum när de kan stå gratis mitt i smeten.

– Vi har ett viktigt uppdrag, att styra mot ett mer klimatsmar­t samhälle och minska bilismen och antalet bilar i stan. Då ska vi inte uppmana folk att åka runt i centrum för att leta efter en billig p-plats, menade Yngve Kihlberg (C).

Ingen sida gav vika i debatten där SD höll en helt egen linje. Partiet ville kasta hela förslaget om höjda avgifter i papperskor­gen eftersom partiet befarade att det både skulle leda till minskad rotation och färre besökare i centrum.

SD:S förslag röstades dock ner och när det därefter blev dags att rösta om p-skivans vara eller icke vara gick nio av partiets tio ledamöter på KD:S linje medan en avstod från att rösta.

Detta hjälpte dock inte. Nämndens förslag om höjda avgifter klubbades.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden