Hallandsposten

Man åtalas för att ha riktat dödshot mot sin svägerska

Laholm: En 55-åring man åtalas för att ha hotat att hans svägerska ”ska bort”. För fyra år sedan dömdes han för förberedel­se till mord på sin bror.

- Jonatan Gernes jg@hallandspo­sten.se 010-471 50 98

På lillejulaf­ton valde mannen ut en kniv i köket och gick hem till sin bror för att skära halsen av honom. Han övermannad­es på altanen och överlämnad­es till polisen. I polisbilen fortsatte han att rikta dödshot mot brodern.

Efter händelsen julen 2015 dömdes mannen till skyddstill­syn med särskild behandling­splan.

Men vården hjälpte inte, enligt hans släktingar. När mannen ett år senare kom hem från kontraktsv­ården var han snart tillbaka i gamla fåror.

Berusad började han ringa sin mor om helgerna för att älta gamla oförrätter. Mest malde han på om sin ilska mot svägerskan.

Hon blev rädd, medveten om vad han var kapabel till.

I november förra året sade mannen i ett telefonsam­tal att svägerskan ”måste bort” och att han skulle se till ”att hon försvinner”. Den gången tog mammans sambo samtalet. När svägerskan fick veta vad som sagts gick hon till polisen. Precis som hon gjort flera gånger förut.

Samma man har tidigare dömts för förberedel­se till mord på sin bror. Därför anser åklagaren att hans nya uttalanden om svägerskan ska tolkas som allvarliga hot. HP berättade om den tragiska händelsen i en artikel 29 januari 2016.

– Händer det mig något ska man i alla fall veta vem det var, sade hon till polisen.

Nu har 55-åringen åtalats för olaga hot. Han nekar till misstankar­na.

Polisen har i förhör frågat vad han menade med att ”hon ska försvinna”.

– Hon ska väck härifrån. Och hon ska flytta härifrån. Jag menar inte att jag ska döda henne, svarade han.

I övrigt kommer han inte ihåg så mycket av vad han sagt på grund av minnesluck­or.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden