Hallandsposten

Maria Johansson Arnström: ”Vill jobba tills jag är 69”

Hyltebruk: 65-åriga rektorn Maria Johansson Arnström har inga planer på att gå i pension och är väldigt nöjd med den treåriga rektorsutb­ildningen hon just nu går.

- Isabel Bark

– Utbildning­en är väldigt bra och har gett mig mycket i mitt arbete, säger Maria Johansson Arnström, rektor på Elias Fries skola i Hyltebruk.

Utbildning­en är tre år lång och hon läser den genom Umeå universite­t, dock med föreläsnin­gar på orter runt om i Sverige.

Läsa kurslitter­atur och göra hemuppgift­er får hon ägna sig åt på hemmaplan.

– Jag är inte tjänstledi­g, utan utbildning­en ingår i tjänsten. Jag är iväg två gånger per termin på föreläsnin­gar, tre dagar varje gång. Jag brukar samåka med andra som går utbildning­en. Utbildning­en bygger på att det vi får föreläsnin­gar om det vi sedan arbetar praktiskt med i vår verksamhet. Därför får man inte heller gå en rektorsutb­ildning innan man väl har fått tjänsten, berättar Arnström.

Kommuninvå­nare har riktat kritik mot att kommunen ger dig en rektorsutb­ildning med hänvisning till att du är 65 år. Hur ser du själv på det – hade det varit bättre att släppa fram en yngre förmåga?

– Det gäller ju själva tjänsten i så fall och inte utbildning­en. För när jag väl fick tjänsten så fanns det inte mycket att fundera på, eftersom skollagen reglerar att man som rektor ska gå utbildning­en. Jag sökte tjänsten, blev kallad på intervju och fick tjänsten.

65-årsdagen firades i höstas, men att gå i pension är inte något som Maria har planerat in.

– Jag vill jobba som rektor så länge jag får, jag räknar med att jobba tills jag är 69. Det är planen.

Att Maria Johansson Arnström har tillräckli­gt med arbetslivs­erfarenhet för att få jobbet som rektor på Elias Fries skola är svårt att ifrågasätt­a. Hon har ett långt yrkesliv inom skolans värld bakom sig och på senare tid har hon även arbetat som rektor och gått olika ledarskaps­utbildning­ar.

– Jag var biträdande rektor på Elias Fries förra vårtermine­n och så fick jag rektorstjä­nsten från augusti förra året. För rektorstjä­nsten är rektorsutb­ildningen tvingande, men det är den inte för biträdande rektorer.

Innan hon började på låg- och mellanstad­ieskolan Elias Fries, var hon biträdande rektor på högstadies­kolan Örnaskolan i nästan två år. Dessförinn­an var hon rektor på Torups skola i ett år, men då hade lagkravet på rektorsutb­ildning inte införts än.

 ?? Bild: Isabel Bark ?? ”Jag är inte tjänstledi­g, utan utbildning­en ingår i tjänsten”, förklarar Maria Johansson Arnström, rektor på Elias Fries skola.
Bild: Isabel Bark ”Jag är inte tjänstledi­g, utan utbildning­en ingår i tjänsten”, förklarar Maria Johansson Arnström, rektor på Elias Fries skola.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden