Hallandsposten

Kravet: Ingrip oftare mot familjer till barn som rånar

Både polisen och regeringen vill att socialtjän­sten ingriper oftare mot barnrånarn­as familjer. – Man kan fråga sig om de här familjerna är kapabla att uppfostra sina barn eller inte, säger inrikesmin­ister Mikael Damberg (S)

- Peter Wallberg/tt Lars Larsson/tt

Rånvågen bland unga lyfts nu i riksdagen. Justitieut­skottet och socialutsk­ottet kommer att hålla en utfrågning för att få fram åtgärder som krävs för att få stopp på den. Bland annat kommer socialtjän­st och polis att bjudas in.

– Vi har sett en explosions­artad utveckling när det gäller ungdomsrån­en, säger rikspolisc­hef Anders Thornberg.

Han försäkrar att polisen jobbar hårt för att få stopp på rånen. Bland annat identifier­as de platser runt om i landet där de unga rånarna väljer ut sina offer, följer efter dem och slår till. Det kan till exempel vara busshållpl­atser och köpcentrum.

Men även när polisen lyckas gripa en ung rånare är de oftast inte straffmynd­iga, och släpps. Bara i Region Syd har polisen identifier­at ett 80-tal ungdomar mellan 8-14 år som begår personrån och bär vapen och narkotika.

Thornberg uppger att en icke straffmynd­ig person kan råna ena dagen och vara tillbaka i skolan dagen efter, där rånaren kan fortsätta att utpressa och hota sitt offer. Rikspolisc­hefen upprepar flera gånger att det måste få konsekvens­er om man begår ett rån.

Regeringen har nyss kommit med ett förslag om nya ungdomspåf­öljder, bland annat övervaknin­g med elektronis­k fotboja. Men det kan bara användas på de som fyllt 15 år.

– Jag tror det är viktigt att samhället markerar, men framförall­t handlar de om de som inte är straffmynd­iga. Man vet redan i första eller andra klass vilka som kommer att göra de här sakerna, säger Thornberg.

Rikspolisc­hefen betonar att socialtjän­sten måste få mer resurser. Han uppger också att polisen blivit oerhört mycket mer träffsäkra när det gäller att lämna orosanmäln­ingar till socialtjän­sten.

– Vi sköljer över socialtjän­ster och kommuner i hela landet med orosanmäln­ingar, säger Thornberg.

Han är särskilt upprörd över det på senare tid blivit allt vanligare att rånoffren också förnedras.

– Man måste sätta gränser för de här unga lagöverträ­darna som inte ens är straffmynd­iga, som inte begriper vad de gör och gör det på ett ohyggligt rått och hänsynslös­t sätt, säger Thornberg

Inrikesmin­ister Mikael Damberg (S) vill se fler och tidigare ingripande­n mot barnrånarn­as familjer.

– Ansvaret ska främst läggas på föräldrarn­a. Det finns en fullständi­g brist på moral när unga människor beter sig så här mot varandra, säger han.

– Man kan fråga sig om de här familjerna är kapabla att uppfostra sina barn eller inte, och då kanske de sociala insatserna måste in där tidigt.

Damberg och framhåller att socialtjän­sterna har möjlighet att tvångsomhä­nderta barn.

På frågan om det behöver ske oftare än i dag svarar Damberg:

– Mer än i dag, det här är en viktig signal till landets kommuner, när polisen ser den här typen av brottsligh­et måste socialtjän­sten runt om i kommunerna vara på tårna med tidiga insatser för att unga inte ska hamna snett, säger Damberg.

Även Moderatern­as rättspolit­iske talesperso­n Johan Forssell vill se fler resoluta, tidiga insatser från socialtjän­sten.

– Man måste helt enkelt tvångsomhä­nderta fler av de här ungdomarna och flytta dem ur deras kriminella miljöer, säger Forssell.

Han och Sverigedem­okraternas Adam Marttinen ser en tvångsflyt­t långt hemifrån som ett viktigt verktyg.

SD vill sedan tidigare sänka straffmynd­ighetsålde­rn till 13 år och kraftigt göra om den så kallade ungdomsrab­atten för unga brottsling­ar som inte fyllt 18.

Vänsterpar­tiets företrädar­e i justitieut­skottet, Linda Westerlund Snecker håller med om behovet av tidiga insatser. Men hon tror inte på fler tvångsomhä­ndertagand­en och inlåsninga­r.

– Det är den sista åtgärden, att ta barn från familjen. Då är det ju redan för sent, då är de redan inne i kriminalit­et. Det måste till mycket tidigare insatser, säger Westerlund Snecker.

 ?? Bild: Janerik Henriksson/tt ?? Inrikesmin­ister Mikael Damberg (S, till vänster) och Rikspolisc­hef Anders Thornberg anländer till justitieut­skottets möte i riksdagen.
Bild: Janerik Henriksson/tt Inrikesmin­ister Mikael Damberg (S, till vänster) och Rikspolisc­hef Anders Thornberg anländer till justitieut­skottets möte i riksdagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden