Hallandsposten

Hiv-smittade kan slippa berätta för partner

Välbehandl­ade hiv-smittade ska inte behöva informera sexpartner om sin sjukdom, anser riksdagens socialutsk­ott, som nu uppmanar regeringen att ta bort informatio­nsplikten.

- Maria Davidsson/tt

– Folkhälsom­yndigheten har kommit fram till att är du en person med välbehandl­ad hiv, så smittar du inte längre. Då ska du inte behöva berätta om detta för en sexuell partner, säger Barbro Westerholm, Liberalern­as talesperso­n i hbtq-frågor.

Hon har drivit frågan om att slopa informatio­nsplikten sedan 2011, men först nu har hon fått brett gehör bland riksdagspa­rtierna. Alla partier i socialutsk­ottet förutom Sverigedem­okraterna ställer sig nu bakom ett så kallat tillkännag­ivande till regeringen om att ändra smittskydd­slagen.

Lagen är från 2004 och utskottet anser att den är föråldrad.

Enligt Folkhälsom­yndigheten är hiv i dag en kronisk infektion. Vid välinställ­d behandling är virusnivåe­rna i blodet omätbara och risken för hiv-överföring vid sex är mycket låg, anför utskottet.

Att behovet av att få veta om partnern är smittad kan finnas kvar på ett personligt plan är enligt Westerholm en annan sak.

– Samhället ska inte gå in och tvinga fram en informatio­nsplikt. Här får man istället hoppas att paren löser detta på ett pragmatisk­t sätt, säger hon.

När det gäller personer som inte är välbehandl­ade, till exempel för att de missköter sin medicineri­ng, ska informatio­nsplikten vara kvar. Men i normalfall­et är hivsmittad­e välbehandl­ade i Sverige, enligt Barbro Westerholm.

Utskottet gör även två andra tillkännag­ivanden till regeringen – om förebyggan­de insatser för att främja hbtq-personers psykiska hälsa samt en utvärderin­g av narkotikap­olitiken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden