Hallandsposten

Klartecken för extrabudge­t om kommunmilj­arder

Opposition­en kör över regeringen i striden om mer pengar till välfärden. En majoritet i finansutsk­ottet ger grönt ljus för runt 2,5 miljarder kronor mer till kommunerna, utöver vad regeringen lovat. M, KD, V och SD hoppas att kommunerna kan få pengarna in

- Maria Davidsson/tt

En majoritet i finansutsk­ottet bestående av Moderatern­a, Kristdemok­raterna, Vänsterpar­tiet och Sverigedem­okraterna lägger till pengar utöver de 5 miljarder som regeringen och samarbetsp­artierna Centerpart­iet och Liberalern­a har utlovat i ändringsbu­dgeten i april.

Regeringen, C och L kommer att lägga ned sina röster när riksdagen i sin helhet röstar om förslaget nästa vecka.

– Det är samma sak som att säga nej. Det betyder att man prioritera­r friår framför välfärden, säger Elisabeth Svantesson, M:s ekonomisk-politiska talesperso­n.

De miljarder som utskottet nu beslutat om kan snart betalas ut till kommunerna och regionerna, hoppas M, KD, V och SD.

– Vår bild är att det ska kunna gå inom några veckor, det vill säga i månadsskif­tet februari–mars, säger Svantesson.

Vänsterpar­tiets ekonomisk-politiska talesperso­n Ulla Andersson och hennes kollega hos Moderatern­a, Elisabeth Svantesson, står bakom opposition­sförslaget om fler miljarder till kommunerna än vad regeringen flaggar för.

Även V:s ekonomisk-politiska talesperso­n Ulla Andersson tror att det extra statsbidra­get kan betalas ut snart.

– Jag hoppas verkligen att det blir så, för pengarna behövs snabbt.

Förslaget betalas till en stor del genom att partierna säger nej till regeringen­s och samarbetsp­artiernas förslag om utveckling­stid – det som Svantesson kallar friår – och ingångsavd­rag, hjärteförs­lag för Miljöparti­et respektive Centerpart­iet. Det står för omkring 1,8 miljarder. En halv miljard hämtas genom att ett riktat statsbidra­g till lärarassis­tenter minskas.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden