Hallandsposten

Krismöte i EU: ”Viruset känner inga gränser”

Vi är redo, lovar EU sedan medlemslän­derna hållit krismöte om coronaviru­set. Samarbete och informatio­n betonas – bland annat om inresande som eventuellt haft kontakt med drabbade.

- Beatrice Nordensson/tt Wiktor Nummelin/tt

Torsdagens möte i Bryssel innehöll främst rapporter från EU:S alla medlemslän­der och situatione­n just där och vad som är viktigt för dem.

De deltagande hälsominis­trarna fick också en genomgång av läget från såväl världshäls­oorganisat­ionen WHO som EU:S smittskydd­senhet ECDC i Solna.

Väldigt viktigt, tycker hälsokommi­ssionären Stella Kyriakides.

– Som ni vet har bara ett fåtal fall rapportera­ts och bekräftats i EU, men naturligtv­is vet vi att viruset känner inga gränser. Fortsatt vaksamhet behövs, sade Kyriakides på sin presskonfe­rens efter mötet.

” Fortsatt vaksamhet behövs. Stella Kyriakides, hälsokommi­ssionär

Ord som samarbete och samordning upprepades gång på gång av ministrarn­a inne på mötet.

Sveriges socialmini­ster Lena Hallengren (S) tog även upp oron för läkemedels­brist vid den här typen av utbrott.

– Vi ser hur industrins ansträngni­ngar för att dra ned på kostnadern­a har lett till ökat sårbarhet när

det gäller produktion och distributi­onskedjor, sade Hallengren. Än så länge finns dock ingen brist kopplad till coronaviru­set.

– Men beroende på hur länge det pågår så gäller det att vi är beredda, säger Hallengren efteråt. Flera ministrar passade på att fördöma den diskrimine­ring som drabbat kineser, som på flera håll helt utan anledning utpekats som smittsprid­are. Hjälp till omvärlden togs också upp.

– Många talade om global solidarite­t, hur viktigt det är att vi inte bara ser på vad EU kan göra för oss själva utan även för att hjälpa andra länder, säger Hallengren. Eu-länderna uppmanas att vara förberedda, samordna sig om uppgifter och hålla sig informerad­e om vilka kontakter med drabbade som inresande har haft.

Några skäl att

stänga gränser för inresor från Kina finns ändå inte, åtminstone inte än, betonas på presskonfe­rensen.

– Medlemslän­der har starka hälsosyste­m och är väl förberedda, anser Stella Kyriakides och får medhåll från Sverige.

– EU behöver visa att man har en samsyn, att man står enade, att man har en god samordning och att den beredskap fungerar som man förväntar sig att EU och varje land har. Och så här långt är beskedet ändå att beredskape­n i länderna gemensamt är god, säger socialmini­stern.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Lena Hallengren (S), Sveriges socialmini­ster.
Lena Hallengren (S), Sveriges socialmini­ster.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden