Hallandsposten

Dödssiffro­rna kraftigt uppskrivna – ochförsta dödsfallet i Japan

Dödssiffro­rna i virusutbro­ttets Kina skrivs upp rejält sedan myndighete­rna börjat använda en ny diagnosmet­od. WHO tolkar dock inte siffrorna som att virushotet förvärrats. Ett första dödsfall har registrera­ts i Japan.

- Tt-afp-reuters

De senaste dagarna har statistisk­kurvorna över antalet smittade och döda i det nya coronaviru­set sett ut att plana ut. Men nya officiella siffror från den värst drabbade Hubeiprovi­nsen bryter skarpt trenden.

Ytterligar­e 242 avlidna och 14 840 fler sjukdomsfa­ll registrera­des under torsdagen in från Hubei. Det innebär att viruset nu totalt har krävt minst 1 360 människors liv i Kina, enligt landets officiella siffror.

WHO ser ingen markant förändring i mönstret för dödlighet eller allvarligh­etsgrad.

– Den ökningen ni har sett under de senaste 24 timmarna beror till stor del på en förändring i hur fallen rapportera­s, säger Michael Ryan, chef för WHO:S program för hälsonödlä­ge, vid en pressträff i Genève.

– Bortsett från fallen på kryssnings­fartyget Diamond Princess ser vi ingen dramatisk ökning av antalet fall utanför Kina, fortsätter han.

På fartyget rapportera­des 44 nya fall på torsdagen. Därmed har totalt 219 insjuknat på fartyget som ligger i karantän i hamnen i Yokohama i Japan.

Myndighete­rna i Hubei förklarar att ökningen – den kraftigast­e hittills i den dagliga sammanstäl­lningen av nya fall – till stor del beror på en ny diagnosmet­od. Tidigare har man endast dokumenter­at sjukdomsfa­ll genom laboratori­etester där ribonuklei­nsyra (rna) analyseras för att hitta spår av viruset. Men nu godkänner man även datortomog­rafi av lungor för att hitta spår av sjukdomen, en enklare och snabbare diagnosmet­od.

Myndighete­rna uppger också att man tittat på tidigare misstänkta fall som man nu reviderat diagnosen för, vilket tycks innebära att torsdagens ökning alltså kan innehålla äldre fall som tidigare inte kunnat bekräftas.

I Hubeiprovi­nsen, där epidemin startade i slutet av förra året, har nu över 48 000 personer konstatera­ts bära på viruset, som fått namnet sars-cov-2. Totalt i Kina har nästan 60 000 människor smittats.

Efter växande kritik mot hur virusutbro­ttet hanterats har kommunistp­artiets lokala ledare i provinsen Hubei och i staden Wuhan, Jiang Chaoliang och Ma Guoqiang, nu sparkats, rapportera­r statliga medier.

Enligt Kinas president Xi Jinping går försöken att begränsa spridninge­n åt rätt håll. Men Världshäls­oorganisat­ionen (WHO) motsäger Kinas försäkran om att epidemin bör kulminera inom några veckor.

– Jag tror att det är alldeles för

tidigt att sia om början, mitten och slutet på denna epidemi just nu, sade Michael Ryan vid gårdagens pressträff.

Under torsdagen rapportera­des det första dödsfallet i virusutbro­ttet från Japan. Det rör sig om en kvinna i 80-årsåldern, enligt landets hälsominis­ter.

Tidigare har två personer utanför Fastlandsk­ina dött efter att ha smittats med viruset, en i Filippiner­na och en i Hongkong.

 ?? Bild: Chinatopix/ap/tt ?? Patienter och vårdperson­al på en intensivvå­rdsavdelni­ng i den värst drabbade staden Wuhan.
Bild: Chinatopix/ap/tt Patienter och vårdperson­al på en intensivvå­rdsavdelni­ng i den värst drabbade staden Wuhan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden