Hallandsposten

Eleverna är kunder på en marknad

Skattebeta­larnas pengar ska komma skolan och eleverna till del, inte delas ut till aktieägare eller användas till att köpa nya skolor utomlands. Det skriver Rebecca Roth, ordförande för Lärarnas Riksförbun­ds Studerande­förening.

- Rebecca Roth ordförande Lärarnas Riksförbun­ds Studerande­förening

HP Debatt 14/2. I Sverige har vi en unik marknad för utbildning, med vinstdriva­nde aktiebolag som är offentligt finansiera­de. Det har man inte någon annanstans i världen.

Det är därtill en dysfunktio­nell skolmarkna­d där skolor ger glädjebety­g på grund av konkurrens. Undersökni­ngar visar att aktiebolag­sskolor sätter omotiverad­e betyg. Det försvårar både för framtida studier och slår ut de elever som faktiskt är duktiga och har fått rättvisa betyg.

Inget annat land i världen tillåter i dag alltså att skattepeng­ar avsedda för skola hamnar hos aktieägare.

För mig och majoritete­n av Sveriges lärarstude­nter är det uppenbart att skolpengss­ystemet inte gynnar det kompensato­riska uppdraget. Barn, elever och lärare har blivit en handelsvar­a, kunder på en marknad. Den fria etablering­srätten har också lett till att oseriösa aktörer startar friskolor däribland religiösa friskolor där utbildning­ens kvalitet kommit på undantag. Offren är våra elever.

Vinst är det viktigaste intresset i en aktiebolag­sdriven skola. Och vinst gör man. Skolkoncer­nen Academedia, som numera finns på börsen, hade en vinst före skatt på 204 miljoner kronor under det fjärde kvartalet förra året. En annan kommersiel­lt framgångsr­ik aktör är Internatio­nella engelska skolan (IES), som redovisade en vinstöknin­g på 20 procent i senaste rapporten.

Nyligen köpte IES ännu en skola i Spanien för 168 miljoner kronor och Academedia har expanderat i bland annat Tyskland.

Samtidigt tjänar de behöriga lärarna på Internatio­nella engelska skolan i genomsnitt cirka 3 000 kronor mindre i månaden än sina kommunala kollegor.

Jag tycker att skattebeta­larnas pengar ska komma skolan och eleverna till del, inte delas ut till aktieägare eller användas till att köpa nya skolor utomlands – inte heller ska de fylla direktörer­nas egna fickor.

Det är en uppfattnin­g som delas av en majoritet av svenska folket. Även bland borgerliga väljare är de flesta emot att privata ägare fritt kan plocka ut pengar ur skolan. Tidigare övertygade friskolefö­respråkare uttrycker nu skepsis mot delar av det svenska marknadsli­berala skolsystem­et, som Moderata ungdomsför­bundets ordförande Benjamin Dousa nyligen gjort.

” Vi ska ha en nationellt likvärdig kunskapssk­ola, och inget annat.

Skolan misslyckas i dag med sin uppgift som social utjämnare. Det sa Per Molander som leder regeringen­s jämlikhets­kommission nyligen i Ekots lördagsint­ervju. En viktig anledning till det svenska skolmissly­ckandet är vårt märkliga friskolesy­stem.

Tyvärr tror jag liksom Molander inte att vi kan se någon snabb lösning för skolans utmaningar, utan de insatser som krävs är långsiktig­a. Att vända kvalitetsf­allet i svensk skola kommer ta årtionden. Men ett viktigt steg är att montera ner dagens dysfunktio­nella och pervertera­de friskolesy­stem.

Vi i LR Stud vill att det ska vara förbjudet för aktiebolag att bedriva skolverksa­mhet. Vi ska ha en nationellt likvärdig kunskapssk­ola, och inget annat. Aktörer med vinstintre­sse hör inte hemma i våra skolor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden