Hallandsposten

Medarbetar­e som rest i Kina bör vara hemma under inkubation­stiden

-

Smittsprid­ning. Coronaviru­set fortsätter att skörda offer, i skrivande stund är det 34 915 smittade och 724 döda.

Viruset sprids snabbt och bekräftade fall finns just nu i 28 länder. Coronaviru­set klassas som allmänfarl­igt och samhällsfa­rligt, vilket bland annat gör det möjligt att tvinga smittade människor till karantän.

En klassning enligt smittskydd­slagen gör det därför möjligt att vidta de förebyggan­de åtgärder som är relevanta för att hindra en spridning av smitta i samhället.

Även om man i dag bedömer risken för smittsprid­ning i Sverige som liten, så vet vi med säkerhet inte i dag hur det smittar. En forsknings­rapport som publicerad­es i dagarna där 138 virusfall i Wuhan granskats visade på flera oroande detaljer om smittsprid­ningen. Det framkom att smittsprid­ningen kan gå oerhört fort, i ett fall hade en patient smittat 14 personer på ett sjukhus.

Flera länder har också vidtagit extra förebyggan­de åtgärder för att minska risken för smittsprid­ning. Även flera svenska företag har valt extra försiktigh­etsåtgärde­r, där bland annat Volvo och SKF har meddelat att man infört restriktio­ner för resor och att hemvändand­e personal från Kina kommer att få arbeta hemifrån under en tid.

Med anledning av att vi i dagsläget faktiskt inte har all fakta gällande hur viruset ter sig och hur det kan smitta, så lämnade vi i SD in ett förslag till regionstyr­elsen om att medarbetar­e i Region Halland som befunnit sig i Kina ska få stanna hemma under inkubation­stiden. Tyvärr fick i inget gehör för det från något annat parti.

Vi vill med vårt förslag ta det säkra före det osäkra och att Region Halland, likt flera andra stora arbetsgiva­re, arbetar förebyggan­de för att minimera riskerna för smittsprid­ning. Carita Boulwén (SD) gruppledar­e Region Halland Stina Isaksson (SD) vice gruppledar­e Region Halland

 ?? Bild: Ali Lorestani/tt ??
Bild: Ali Lorestani/tt

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden