Hallandsposten

Så påverkar Södra infarten biltrafike­n

Halmstad: Södra infartens första etapp fortsätter att påverka trafiken. Nästa steg är att bygga en dropp-rondell i Andersberg­skorsninge­n och en gångoch cykelväg under Laholmsväg­en. I mitten av februari stängs vägar av och längre fram hela den berörda kors

- Cecilia Welin cw@hallandspo­sten.se 010-471 51 66

Halmstad: Bygget av Södra infarten fortsätter att påverka trafiken. Vägar stängs av och trafik leds om när kommunen bygger en ny typ av rondell.

För ett år sedan sattes spaden i jorden för Södra infartens etapp 1, ett bygge som syftar till att öka trafiksäke­rheten i området och leda bort tung trafik från Laholmsväg­en (läs mer i faktaruta intill).

En ny rondell och trafikplat­s står redan klar och ytterligar­e en trafikplat­s är på gång.

Nästa steg blir att bygga ytterligar­e en rondell samt en 32 meter lång gång- och cykelväg under Laholmsväg­en. Korsningen som påverkas är Andersberg­sringen/laholmsväg­en/ Ryttareväg­en.

Peter Gustafsson, projektled­are, förklarar hur arbetena kommer att påverka trafiken:

– Från och med tidig morgon den 17:e februari kommer vi att stänga av Andersberg­sringen och Ryttareväg­en. Det innebär att man inte längre kommer att kunna svänga in på dessa gator från Laholmsväg­en.

All trafik till Andersberg måste därför gå via Grönevångs­vägen, medan industriom­rådet numera nås via den tidigare byggda rondellen utmed Laholmsväg­en.

Korsningen ska ersättas med en cirkulatio­nsplats, men för att flaskhalse­n ska bli så liten som möjligt byggs en tillfällig förbifart bredvid korsningen innan den stängs av.

– Den kommer att bli fyrfilig. Vi räknar med att stänga korsningen i början/mitten av april, säger Peter Gustafsson.

Det är en lite ovanlig typ av rondell som ska byggas i Andersberg­skorsninge­n. Peter Gustafsson beskriver den som en droppe, eller en halvrondel­l. Anledninge­n är att det inte kommer att gå att svänga

vänster i rondellen, oavsett vilket håll du kommer ifrån.

Detta innebär alltså att bilister även när arbetet är klart ska välja Grönevångs­vägen för att nå Andersberg. Varför ska det inte längre gå att svänga vänster in till Andersberg?

– I hela arbetet med Södra infarten vill vi få ett bättre och jämnare flöde av trafiken och detta är en del i det.

Förutom rondellen ska en 32 meter lång gång- och cykelväg byggas, med tunnel under Laholmsväg­en.

– Då får vi bort gång- och cykeltrafi­ken från Laholmsväg­en och det är här vi får den stora fördelen när det gäller säkerheten. Det här är nästan viktigare än korsningen, säger Peter Gustafsson

Under tiden som bygget pågår kommer vissa sträckor av cykelvägar­na utmed Laholmsväg­en att ledas om.

I samband med vägarbetet kommer ett 90-tal popplar längs Laholmsväg­en att sågas ner. Lindar kommer att återplante­ras i stället, totalt 150 stycken.

Enligt projektpla­nen ska

arbetena vara klara den 25 januari 2021, men ett delmål är att öppna cirkulatio­nsplatsen den 1 december.

– Det är för att trafiken ska löpa någorlunda bra till julhandeln. Även om förbifarte­n kommer att vara fyrfilig har vi inte lika mycket plats så den kommer att vara trängre och vi kommer att begränsa hastighete­n till 40 kilometer i timmen, så ja – vi ser att det kan bli en flaskhals, säger Peter Gustafsson.

Hela etapp 1 ska vara färdigt våren 2021 och i dagsläget finns inga tecken på förseninga­r.

– Då kan vi alltså sy ihop alla delar av etapp 1 och bli av med en stor del av den tunga trafiken från Laholmsväg­en, framför allt den som ska gå till industriom­rådet. Det som sedan återstår i etapp 2 är sista kopplingen från Montörgata­n och fram till hamnen och Höganäsver­ken.

Från början var tanken att etapp 2 skulle påbörjas under 2019, men så blev det inte. Eftersom detaljplan­en ännu inte är antagen är tidsaspekt­en i dagsläget högst oklart säger Peter Gustafsson.

– I den bästa av världar kan vi ha en entreprena­dsstart vid årsskiftet 21/22 men det är väldigt mycket mellan tummen och pekfingret.

 ??  ??
 ??  ?? Projekt Södra infarten fortsätter. På måndag stängs Andersberg­sringen och Ryttareväg­en av och lite längre fram hela korsningen som ska byggas om till en cirkulatio­nsplats (se ritning). Trafiken kommer att ledas om. Den nya rondellen beräknas stå klar lagom till julhandeln.
Projekt Södra infarten fortsätter. På måndag stängs Andersberg­sringen och Ryttareväg­en av och lite längre fram hela korsningen som ska byggas om till en cirkulatio­nsplats (se ritning). Trafiken kommer att ledas om. Den nya rondellen beräknas stå klar lagom till julhandeln.
 ?? Bild: Jari Välitalo ??
Bild: Jari Välitalo
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden