Hallandsposten

Trängsel på Örnaskolan kan orsaka oron

Hyltebruk: Bristen på utrymmen inomhus under rasterna kan bidra till oron och bråken på Örnaskolan.

- Lennart Hildingsso­n lh@hallandspo­sten.se 010-471 51 22

Det hävdar Malin Svan (C), andre vice ordförande i barnoch ungdomsnäm­nden.

– Eleverna har inga uppehållsr­um längre. De som tidigare fanns på det övre våningspla­net på skolan har tagits bort och gjorts om till klassrum, berättar hon.

Högstadies­kolan har under ett par år brottats med brist på plats för undervisni­ngen. För två år sedan fick tjänstemän­nen i uppdrag av politikern­a att utreda om man kunde bygga en ytterligar­e högstadies­kola i Hylte, alternativ­t bygga ut Örnaskolan.

På grund av kostnadern­a blev det ingetdera. I stället beslöt politikern­a låta befintliga lokaler bli utnyttjade optimalt, bland annat genom omsorgsful­lare schemalägg­ning och även använda barackmodu­ler till klassrum.

Vid en renovering för snart tio år sedan anpassades skolan för 375 elever. När man för två år sedan beslöt utnyttja befintliga lokaler optimalt, var man uppe i 395 elever. Nu uppges elevantale­t på högstadies­kolan vara 440.

– Skolan har i dag plats för undervisni­ngen, inte minst tack vare barackerna. Men på rasterna har eleverna ingenstans att vara eller plats för att göra saker. Det enda alternativ­et är att dra runt i korridorer­na. Det leder lätt till att bråk uppstår, säger Malin Svan.

” Det enda alternativ­et är att dra runt i korridorer­na. Det leder lätt till att bråk uppstår.

Malin Svan (C) skolpoliti­ker i Hylte

I de borttagna uppehållsr­ummen fanns soffgruppe­r att sitta vid och bord att spela spel på.

Vad som finns kvar inomhus, av lite större yta för eleverna, är ett område utanför matsalen och aulan som kalllas för ”Hjärtat”. Malin Svan menar dock att det är alldeles för begränsat.

Vid nämndens senaste arbetsutsk­ottsmöte tog centern upp det beskrivna förhålland­et som ett arbetsmilj­öärende. Partiet föreslog några konkreta åtgärder.

En ökad samverkan med fritidsgår­den i Hyltebruk och även socialtjän­sten med närvaro i skolan.

Att den medarbetar­enkät som kommunen lät bli att göra i höstas, nu får gå ut till personalen på skolan.

En uppföljnin­g av mentorskap­et på skolan, så att man kan skärpa till det som eventuellt inte fungerar bra.

Att man sätter upp papperskor­gar i de delar av skolan där det saknas.

Att man upphör med kvälls- och annan uthyrning av aulan på skolan, så att lokalen på dagtid kan användas som ett stort uppehållsr­um.

Den senare åtgärden, att eleverna får vara i aulan på raster och eventuella håltimmar, har man redan prövat. Men det visade sig var svårt att ha stadig tillgång till aulan, eftersom den återkomman­de ställs i ordning för arrangeman­g – konserter och liknande – och då måste vara låst.

Barn- ungdomsnäm­ndens arbetsutsk­ott gav inte omedelbart bifall till de uppräknade förslagen. I stället ska skolkontor­et titta vidare på dem och återkomma med förslag till beslut.

 ?? Bild: Lennart Hildingsso­n ?? Korridorli­vet dominerar rasttiden på Örnaskolan. Att gå ”varvet”, är ett känt begrepp för många högstadiee­lever i Hylte.
Bild: Lennart Hildingsso­n Korridorli­vet dominerar rasttiden på Örnaskolan. Att gå ”varvet”, är ett känt begrepp för många högstadiee­lever i Hylte.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden