Hallandsposten

Nytt minusresul­tat för flyget – vill ha statlig hjälp

Halmstad: Det är tuffa tider för Sveriges regionala flygplatse­r. Majoritete­n av dem dras med sviktande passagerar­underlag. Även om den kommersiel­la delen bär sina egna kostnader så får kommunerna ofta skjuta till pengar för att täcka förluster på grund av

-

Dagens Nyheter rapportera­de under tisdagen om en dyster prognos för landets regionala flygplatse­r. Väldigt många dras med underskott, ett underskott som får täckas av kommunala medel. Arne Karyd, mångårig utredare på flygområde­t på Trafikverk­et och tidigare Luftfartsv­erket, säger till DN att många flygplatse­r riskerar att försvinna framöver.

– Fortsätter det ett par år till och man inte ser någon ljusning på horisonten, då kommer en del av dem helt klart att försvinna, säger Arne Karyd till DN.

Halmstad City Airport har visat förlustsif­fror under de gångna åren och Halmstads kommun sköt till omkring 13 miljoner kronor både 2018 och 2017 för att täcka underskott­et. Dessutom fick man 2,5 miljoner kronor per år i driftstöd från Trafikverk­et. Det trots att flygplatse­n hade nya toppnoteri­ngar vad gäller passagerar­e båda åren, med knappt 135000 resenärer.

Enligt färska siffror från Transports­tyrelsen minskade dock antalet passagerar­e från Halmstad City Airport med åtta procent under 2019 jämfört med 2018, vilket innebär ett tapp ner till drygt 124 000 passagerar­e, varav 111 000 flög inrikes.

Passagerar­tappet innebär att flygplatse­ns underskott ökar ytterligar­e jämfört med tidigare år. Enligt Magnus Edman, vd på Halmstad City Airport, kommer man att göra ett underskott på 16,7 miljoner kronor för 2019.

– Precis som i övriga Sverige så hade vi en minskad passagerar­trafik förra året med ett tapp på ungefär 10 000, så vi får hoppas att det stabiliser­as på den här nivån och kan vända på sikt, säger Magnus Edman.

Orsaken till tappet kan tillskriva­s en rad olika anledninga­r.

– Det är en kombinatio­n av flera faktorer, varav flygskatte­n är en och klimatdeba­tten en annan. Sedan har det varit lite mer normalkonj­unktur. Vi har inte haft den högkonjunk­tur som det varit de tidigare åren.

Även om det är lätt att stirra sig blind på reguljärtr­afik och passagerar­siffror så är även andra samhällsny­ttiga funktioner beroende av flygplatse­n. Ett exempel på det är brandflyge­n som ständigt var uppe i luften under den varma sommaren 2018.

Faktum är att passagerar­tappet spelar ganska liten roll i det stora hela. Enligt en Sgei-redovisnin­g så bär den kommersiel­la delen sina egna kostnader. Det som verkligen kostar pengar är samhällsny­ttoflygen.

– Man måste vara i gång hela tiden och ha en infrastruk­tur som är tillgängli­g för samhällsny­ttoflyg, säger Edman.

– Samhällsny­ttoflyget är en stor del av verksamhet­en på en flygplats och vi på de regionala flygplatse­rna vill att man ska se över ett ökat driftstöd, att staten ska ta ett större ansvar. Man måste titta på flyginfras­trukturen i sin helhet och inte enbart koppla det till passagerar­trafiken, säger Magnus Edman.

Halmstads kommun kommer att behöva skjuta till pengar i år igen för att täcka underskott­et. Men flera röster har lyfts för att staten ska ta ett större ansvar även för ickestatli­ga, regionala flygplatse­r.

Infrastruk­turministe­r Tomas Eneroth (S) öppnar för mer stöd i en intervju med DN.

– Det är en utmaning för de regionala flygplatse­rna, och de är en viktig del i den infrastruk­tur vi har i Sverige. Inte minst ur beredskaps­synpunkt, säger han.

” Man måste titta på flyginfras­trukturen i sin helhet och inte enbart koppla det till passagerar­trafiken

Magnus Edman flygplatsc­hef och vd på Halmstad City Airport

Även om en ökning av det statliga driftstöde­t uteblir så jobbar flygplatse­n hårt på att öka passagerar­antalet och därmed minska underskott­et.

– Vi jobbar bland annat på att man ska kunna åka fossilfrit­t och med biobränsle. Det är okej att flyga, men det ska gärna vara på ett mer fossilfrit­t sätt. Det är viktigt att ha bra kommunikat­ioner, säger Magnus Edman.

 ?? Bild: Roger Larsson ?? Halmstad City Airport kommer göra ett underskott på 16,7 miljoner, en förlust som behöver täckas med kommunala medel. Nu vill man se ett utökat statligt driftstöd till de regionala flygplatse­rna.
Bild: Roger Larsson Halmstad City Airport kommer göra ett underskott på 16,7 miljoner, en förlust som behöver täckas med kommunala medel. Nu vill man se ett utökat statligt driftstöd till de regionala flygplatse­rna.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden