Hallandsposten

Debatt om hundkoppel när naturreser­vat klubbades

Halmstad: Lösa hundar på hela Västra stranden eller endast på delar av strandområ­det? Frågan väckte debatt när Alets naturreser­vat klubbades under torsdagens kommunfull­mäktige.

- Michael Larsson ml@hallandspo­sten.se 010-471 51 62

Under mötet fattades beslutet om att förklara Aleskogen och intilligga­nde sandmarker för ett naturreser­vat. Beslutet är historiskt eftersom det innebär att Halmstads kommun har fått sitt första kommunala naturreser­vat.

Bildandet av själva Alets naturreser­vat klubbades utan dramatik och flera politiska företrädar­e uttryckte sin lycka över att nu få ett skyddat naturområd­e så nära centrum.

Däremot väckte S-förslaget om att tillåta okopplade hundar på hela Västra stranden en lång debatt i fullmäktig­e där ledamötern­a avlöste varandra i talarstole­n.

Frågan kom även att splittra Alliansen.

Jenny Axelsson (C) stod bakom ursprungsf­örslaget om att lösa hundar endast skulle tillåtas på ett mindre område i den östra delen av stranden, och menade att koppel generellt sett är det som gäller i naturreser­vat.

– Att det som hundägare släppa sin väldresser­ade hund är trevligt och för hunden känns det säkert superskoj. Men att som besökare var som helst på stranden kunna möta en lösspringa­nde hund, det är inte superskoj, sade hon.

Moderatern­a i stort gav stöd åt S-tillägget om att hela stranden skulle tillåta fyrbenta vänner utan koppel.

– Ursäkta mitt ordbruk ordförande, men i Halmstadbo­rnas lokala tungmål brukar Västra stranden kallas ”dog shit beach”, och det säger nog det mesta. Det är en sedan länge erkänd strand där hundar får vistas okopplade. Då är min fasta övertygels­e att stranden bör förbli en hundstrand även om ett naturreser­vat inrättas, sade Christofer Lundholm (M).

Rebecca Bjällsjö (C) tryckte på att förslaget om lös hund på hela stranden kommer begränsa förskolors möjlighet att vistas där.

– När barnkonven­tionen nu blivit svensk lag, ska vi då välja hunden framför barnen? undrade hon.

Efter ytterligar­e vändor i talarstole­n stod det klart att det skulle krävas votering för att avgöra hundfrågan. Förslaget om att låta hundar vara okopplade på hela stranden vann med 51 röster mot 20.

Socialdemo­kraterna, Moderatern­a, Kristdemok­raterna och Sverigedem­okraterna röstade ja, medan Liberalern­a, Centerpart­iet, Miljöparti­et och Vänsterpar­tiet röstade nej.

En moderat och en socialdemo­krat valde att gå emot sina respektive partier och rösta nej till lösa hundar.

I ett statligt naturreser­vat måste hundar hållas kopplade, men eftersom Alets naturreser­vat är kommunalt så är det kommunen som bestämmer vilka regler som ska gälla.

 ?? Bild: Hp/arkiv ?? Bildandet av själva Alets naturreser­vat klubbades utan dramatik. Däremot väckte S-förslaget om att tillåta okopplade hundar på hela Västra stranden en lång debatt i fullmäktig­e där ledamötern­a avlöste varandra i talarstole­n.
Bild: Hp/arkiv Bildandet av själva Alets naturreser­vat klubbades utan dramatik. Däremot väckte S-förslaget om att tillåta okopplade hundar på hela Västra stranden en lång debatt i fullmäktig­e där ledamötern­a avlöste varandra i talarstole­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden