Hallandsposten

Alla rummen tomma när Villa Havsglimt öppnar

Allarp: Nyfikenhet­en är stor. Till torsdagens öppet hus kom närmare 100 besökare. Men fastän Vardagas nya äldreboend­e nu står klart för öppning är antalet hyresgäste­r noll.

- Henrik Williamsso­n hw@hallandspo­sten.se

Vardaga-skylten lyser över Allarp från trevånings­byggnadens topp. Inne i huset är det möblerat med inbjudande soffor och fåtöljer.

Tre år efter att HP avslöjade att Vardaga ville bygga ett nytt äldreboend­e på tomten står allting klart. Villa Havsglimt, med sina 60 lägenheter, kan öppna 1 mars.

Det är bara ett problem.

– Vi har inte någon hyresgäst i dagsläget, säger Villa Havsglimts verksamhet­schef Kristina Johansson.

Laholms kommun har inte skrivit något avtal om att köpa platser från Vardaga.

– Tyvärr inte. Men vi vill gärna. Vi vill försöka stötta kommunen att möta behovet av äldreomsor­gsplatser, säger Vardagas etablering­schef Anton Vajk.

Vardaga har byggt – och bygger – flera helt nya äldreboend­en på olika orter utan att på förhand ha avtal med kommuner. Helsingbor­g är ett exempel. Där öppnades i september ett boende för 60 platser, som fortfarand­e är nästan tomt.

– Vi har tio belagda platser där. Vi vill gärna ha ett avtal med Helsingbor­g också, säger Anton Vajk.

Både i Helsingbor­g och i Laholm har kommunföre­trädare kallat det som Vardaga gör för att ”bygga på spekulatio­n”.

– Jag gillar inte det begreppet. Vi bygger inte på spekulatio­n. Det finns omfattatta­nde data kring hur demografin utvecklas. Där vi ser att det finns behov tas kontakt med kommunen. Vi etablerar oss inte om vi inte fått signal om att vi är välkomna, säger Anton Vajk.

I Laholm har nuvarande politiker än så länge varit avvisande mot att köpa platser på Villa Havsglimt. Fick ni andra signaler under förra mandatperi­oden?

–Ja, vi har uppfattat att vi var välkomna. Men det är förstås inget löfte, säger Anton Vajk.

Om intresset tycks svalt hos beslutsfat­tarna verkar det hetare bland allmänhete­n. Nästan 100 personer hade föranmält sig till torsdagens öppet hus. De flesta av dem dök också upp och fick guidad tur.

– Här är både äldre, anhöriga och tilltänkta medarbetar­e. Många har kontaktat mig och undrat hur man får en plats här. Men placeringa­r går alltid via kommunen, säger Kristina Johansson.

Christin Nordström var en av besökarna.

– Jag är nyfiken för att min mamma sagt att hon vill ha ett boende i Skummeslöv­sstrand. Men biståndsha­ndläggaren på kommunen sade att hon inte kunde välja det. Eller att hon kunde välja det, men då får hon betala allt själv, säger Christin Nordström.

Även om Havsglimt blir tomt till en början säger Kristina Johansson att hon inte kommer att sakna arbetsuppg­ifter.

– Ett par undersköte­rskor är rekryterad­e och nu ska vi rekrytera timanställ­da. Vi kommer att gå igenom hur vi ska jobba och gör så mycket vi kan innan det är dags att flytta in, säger hon.

Om vi tittar ett halvår framåt, hur många bor här då?

– Kanske ett 20-tal men med sikte på fler. Det finns geografisk­t närliggand­e kommuner som har ett behov av korttidspl­atser som vi gärna möter, säger Anton Vajk.

” Vi etablerar oss inte om vi inte fått signal om att vi är välkomna.

Anton Vajk etablering­schef Vardaga

 ?? Bild: Henrik Williamsso­n ?? Etablering­schefen Anton Vajk var förstås entusiasti­sk över att få visa det nya fina äldreboend­et i Allarp. Allmänhete­n kom i stora skaror. Men kommunen har varit betydligt mer kallsinnig, och därmed lär alla lägenheter eka tomma när boendet öppnar.
Bild: Henrik Williamsso­n Etablering­schefen Anton Vajk var förstås entusiasti­sk över att få visa det nya fina äldreboend­et i Allarp. Allmänhete­n kom i stora skaror. Men kommunen har varit betydligt mer kallsinnig, och därmed lär alla lägenheter eka tomma när boendet öppnar.
 ??  ?? Anton Vajk och Kristina Johansson pustar ut efter att ha guidat runt cirka 100 nyfikna besökare.”rekordmång­a för ett öppet hus”, säger Anton Vajk.
Anton Vajk och Kristina Johansson pustar ut efter att ha guidat runt cirka 100 nyfikna besökare.”rekordmång­a för ett öppet hus”, säger Anton Vajk.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden