Hallandsposten

De efterlyser eldsjälar för att bilda ett nytt byalag

Veinge: Annika Eriksson och landsbygds­utvecklare Reino Jacobsson vill skapa ett byalag i Veinge, som kan jobba för ortens bästa.

- Carina Nilsson cn@hallandspo­sten.se 010-471 50 97

I maj förra året flyttade Annika Eriksson från Genevad till Veinge. I Genevad var hon med och startade upp ortens byalag på 1980-talet.

– I dag gör de massor av bra saker i byn, de ordnar barnbio och festlighet­er vid Valborg till exempel. Jag tror att ett byalag hade varit bra för samhällsut­vecklingen även i Veinge, säger hon.

Annika gjorde ett upprop i två grupper på Facebook, men intresset har varit svalt så här långt.

– Folk kanske behöver lite tid att tänka, men jag hoppas verkligen att det finns fler som vill engagera sig. Det kommer att hända mycket när tågstoppet i byn blir verklighet, och det behövs fler aktivitete­r för ungdomar. Men det behövs nog också en förening som kan föra fram vad ortsborna tycker, säger Annika Eriksson.

Annika får stöd av kommunens landsbygds­utvecklare Reino Jacobsson.

– Vi hade väldigt gärna sett att det bildades ett byalag eller någon form av samhällsfö­rening, som skulle kunna vara ett bollplank till kommunen i frågor som rör Veinges utveckling, säger han.

I kommunen finns gott om byalag. Hela 17 stycken för att vara exakt, och de flesta av dem jobbar aktivt med utveckling­en på respektive ort.

– Det är guld värt för oss att vi har en dialogpart­ner i alla byarna. De fångar upp vad som händer, vilka behov som finns eller om det är något som behöver åtgärdas. Det är också värdefullt att vi har byalaget med oss på de träffar vi ordnar regelbunde­t, säger Reino Jacobsson.

Kommunen avsätter också pengar till utveckling av byarna varje år, så kallade tätortspen­gar.

–Systemet håller på att göras om. Tidigare lade man runt en halv miljon per år på en och samma ort, enligt en turordning­slista, men nu kommer det bli mer behovsstyr­t, säger Reino Jacobsson och fortsätter:

– I stället ska det varje år finnas cirka 800 000 kronor att söka, och man kan max söka 85 000 kronor åt gången. Det blir mer behovsstyr­t, säger Reino Jacobsson.

För att Veinge ska få del av pengarna behövs dock ett byalag.

– Vi behöver en motpart som är representa­tiv för invånarna i byn. En idrottsför­ening blir inte riktigt rätt, säger Reino Jacobsson.

En byalagsträ­ff i Veinge är planerad till antingen före eller efter sommaren, och Annika Eriksson och Reino Jacobsson kommer då att föreslå att ett byalag bildas, om det inte blivit verklighet innan dess.

 ?? Bild: Carina Nilsson ?? Veingebon Annika Eriksson och landsbygds­utvecklare Reino Jacobsson hoppas på att få ihop ett byalag – inte minst för att kunna söka pengar från kommunen.
Bild: Carina Nilsson Veingebon Annika Eriksson och landsbygds­utvecklare Reino Jacobsson hoppas på att få ihop ett byalag – inte minst för att kunna söka pengar från kommunen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden