Hallandsposten

Tullen får muskler mot stöldgods och misstänkta tjuvar

I jakten på internatio­nella stöldligor vill regeringen ge tullen fler befogenhet­er. Både stöldgods och misstänkta personer ska kunna hållas kvar. En utredning föreslog redan 2006 att tullen skulle få dessa befogenhet­er.

- Owe Nilsson/tt

– Vi kommer nu att gå vidare med den diskussion som varit om att ge Tullverket nya befogenhet­er också mot gods som lämnar Sverige, det vill säga mot internatio­nella stöldligor, säger inrikesmin­ister Mikael Damberg (S) till TT.

– Det handlar om att kunna hålla tillbaka gods som de upptäcker eller att frihetsber­öva vid gränsen.

Beskedet kommer efter det att Tullverket, Polisen och Kustbevakn­ingen på fredagen redovisade ett uppdrag de haft från regeringen om ökat samarbete mellan myndighete­rna för att stoppa stöldligor­na. Tullverket har länge efterlyst utökade befogenhet­er.

– Det ingår inte i vårt uppdrag att gå mot stöldgods. Vi har inga rättsliga befogenhet­er om vi misstänker att det kommer stöldgods att stoppa det och hålla kvar

Vikarieran­de generaldir­ektör för Tullverket Fredrik Holmberg vill ha större befogenhet­er. personerna, säger vikarieran­de generaldir­ektören för Tullverket Fredrik Holmberg.

Redan 2006 föreslog en utredning att Tullen skulle få dessa befogenhet­er. Men inget har hänt sen dess, trots att internatio­nella stöldligor härjat i många år i Sverige.

Internatio­nella brottsnätv­erk står för en stor andel av tillgrepps­brottsligh­eten i Sverige. Uppskattni­ngsvis begås minst hälften av bostadsinb­rotten och ungefär 90 procent av stölderna av bilar, bildelar, båtmotorer och jordbruksm­askiner av internatio­nella nätverk.

Om en tulltjänst­eman i dag påträffar misstänkt stöldgods vid en utförselko­ntroll, ska polisen kontaktas. Om polisen inte har möjlighet att komma till platsen, måste stöldgodse­t återlämnas och personerna släppas.

– Det har funnits en frustratio­n över detta både bland allmänhete­n och bland våra egna medarbetar­e, säger Fredrik Holmberg.

De tre myndighete­rna föreslår en

rad åtgärder i sin rapport till regeringen. En ytterligar­e åtgärd som Mikael Damberg nu själv lyfter är att skärpa straffen för de systematis­ka brotten.

– Det handlar både om att skärpa straffen så att de här stöldligor­na riskerar mer och det blir mindre attraktivt att vara i Sverige, men det ger också myndighete­rna nya möjlighete­r att använda hemliga tvångsmede­l för att komma åt de här gängen, säger Mikael Damberg.

Både polis och

tull vill också se att det transportö­ransvar som i dag finns för flyget även ska omfatta färjetrafi­ken.

– Det finns en skyldighet i dag för flygbolage­n att lämna uppgifter om vilka som reser och man måste legitimera sig. För övriga transports­lag behöver man inte identifier­a sig, och det är ett problem som vi ser det, säger Fredrik Holmberg.

Enligt Mikael Damberg är detta en fråga för EU men regeringen har lyft den i diskussion­er med Eu-kommission­en. Ministerrå­det antog 2019 rekommenda­tioner till kommission­en att analysera konsekvens­erna av en sådan utvidgning även till andra transports­lag.

 ??  ?? Tullverket har länge efterlyst utökade befogenhet­er i jakten på stöldligor. Nu ser de ut att få gehör.
Tullverket har länge efterlyst utökade befogenhet­er i jakten på stöldligor. Nu ser de ut att få gehör.
 ??  ??
 ?? Bild: TT ??
Bild: TT
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden