Hallandsposten

Moderatern­a vill kunna häkta fler unga under 18 år

Moderatern­a vill inrätta fler särskilda ungdomshäk­ten och göra det lättare att häkta unga under 18 år. Partiet lägger ett skarpt lagförslag i riksdagen om att slopa straffraba­tten för 18–21-åringar.

- Maria Davidsson/tt Lars Larsson/tt

Medan debatten om unga som rånar andra unga har tagit fart på allvar passar Moderatern­a på att lägga fram ett paket med förslag mot ungdomskri­minalitet. Det är en blandning av tidigare presentera­de förslag och färska, om allt från att socialtjän­st och polis ska agera tidigare till hårdare straff för unga som begår brott.

– Vad som inte behövs är allmänna utredninga­r, välmenande ord eller påpekanden om att det som sker är oacceptabe­lt. Det föreslår vi inte, säger Moderatled­aren Ulf Kristersso­n på en pressträff.

Ett av förslagen är att sänka gränsen för när 15–18-åringar kan häktas. I dag görs det väldigt sällan och endast när unga misstänks för mycket allvarliga brott. Annars får de gå.

– De släpps och fortsätter att begå brott, kanske redan samma dag. Det är ett stort problem, säger Johan Forssell, rättspolit­isk talesperso­n för M.

Partiet vill ha fler häkten anpassade för unga, till exempel med bättre möjlighete­r att studera. De ska inte blandas med äldre häktade.

På tisdag nästa vecka lägger Moderatern­a fram ett lagförslag om att ta bort den generella straffraba­tten för unga vuxna mellan 18 och 21 år. Förslaget bygger på ett utrednings­förslag som M nu vill pröva skarpt i riksdagen, men det är mindre sannolikt att M får stöd av en majoritet.

– Jag tror att det är många i Sverige som tycker att det är djupt stötande att vi med automatik halverar straffen för ungdomar som begår brott, när själva signalen från samhället borde vara den omvända.

Justitiemi­nister Morgan Johansson (S) säger att ett utkast till lagrådsrem­iss om ändrad straffraba­tt för unga är på gång. Men det blir inte lika långtgåend­e som Moderatern­as förslag och riktar i huvudsak in sig på upprepad och grov brottsligh­et. Enligt Johansson skulle det inte vara effektivt att ta bort rabatten helt, och det skulle bli dyrt. Många nya fängelsepl­atser måste till.

– Det är en kostnad på över en miljard kronor, säger Morgan Johansson och tycker det är ansvarslös­t av Moderatern­a att inte ha förslag om finansieri­ng med.

Moderatled­aren tar lätt på kritiken om kostnader.

– Man kan inte börja i den änden, med att fråga sig om vi har råd att hålla brottsling­ar borta från gatan.

 ??  ?? Ulf Kristersso­n.
Ulf Kristersso­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden