Hallandsposten

Thunberg: Varm månad tecken på klimatkris

Greta Thunberg lyfte fram den milda vintern som ett exempel på klimatförä­ndringarna under sitt tal på Medborgarp­latsen i Stockholm. – Redan i dag är konsekvens­erna av den här krisen oerhört påtagliga, sade Thunberg.

- Erik Paulsson Rönnbäck/tt

Den 17-åriga klimatakti­visten var dragplåste­r vid fredagens klimatmars­ch i Stockholm, som hölls i samband med nätverket Fridays for futures 78:e skolstrejk i ordningen.

Greta Thunberg upprepade till stora delar sitt budskap från tidigare tal och intervjuer, det

Greta Tunberg vill säga att makthavare inte agerar ”trots att forskninge­n är glasklar”.

– Det finns ingen insikt i allvaret överhuvudt­aget någonstans verkar det som. Medier, politiker och makthavare fortsätter att låtsas som att inget var fel. Men något är väldigt fel. Vi befinner oss i en akut miljöoch klimatkris, sade Thunberg.

Hon tog upp den gångna månadens milda temperatur­er som ett exempel på hur klimatförä­ndringen påverkar vädret. – Medeltempe­raturen i Sverige under januari månad var från fem till över tio grader över medeltempe­raturen. Av de senaste tjugo åren har 19 av dem varit de högst uppmätta globalt, sade hon.

– Redan i dag är konsekvens­erna av den här krisen oerhört påtagliga, främst i den globala södern men även här märks det tydligt.

Thunberg riktade sig ännu en gång till de äldre generation­erna.

– Vi kräver att de äldre generation­erna reagerar och agerar i linje med forskninge­n. Just nu vågar ingen prata om och på riktigt ta itu med klimatkris­en, för det är för obekvämt tycker man. Till och med det ansvaret lämnas då över på oss unga, som om det inte vore nog att vi är de som kommer att lida mest av den här krisen som äldre generation­er har skapat, sade hon.

Både i Sverige och på flera håll världen över hålls manifestat­ioner för klimatet.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden