Hallandsposten

Afrika har fått sitt första fall av coronaviru­s

- Tt-afp-reuters

Det nya coronaviru­set har spridit sig till Afrika – då Egypten har identifier­at kontinente­ns första smittade person. Smittan har hittills krävt närmare 1 400 dödsoffer.

Personen som bär på smittan i Egypten kommer från något annat land – det är ännu oklart vilket – och har isolerats, meddelar de egyptiska myndighete­rna. Världshäls­oorganisat­ionen (WHO) underrätta­des omgående och förebyggan­de åtgärder ska ha vidtagits. Enligt WHO:S Egyptenavd­elning bär personen på viruset utan att ha uppvisat några symtom. Tillstånde­t beskrivs som stabilt.

Omkring 500 fall har hittills bekräftats i ett 20-tal länder utanför Kina, där smittan bröt ut, men detta är det första fallet i Afrika.

Allt som allt har nästan 64 000 personer insjuknat och åtminstone 1 380 personer avlidit i Kina till följd av covid-19, sjukdomen som det nya viruset orsakar, enligt kinesiska myndighete­r. Men det uppstod viss förvirring kring antalet på fredagen, då Kinas hälsodepar­tement meddelade att vissa dödsfall räknats fler än en gång. Trots att dessa ströks ur räkningen ökade antalet något mellan torsdagen och fredagen.

Bara det senaste dygnet har ett 100-tal personer avlidit i Hubeiprovi­nsen, det hårdast drabbade området där de första fallen upptäcktes.

Över 1 700 vårdarbeta­re har också insjuknat i Kina, räknat fram till i tisdags, vilket ger en bild av svårighete­rna med att behandla de smittade.

WHO kommer under helgen att inleda en insats i Kina, i samarbete med landets myndighete­r. Ett arbetslag kommer att utreda hur utbrottet gick till, hur det sprids och hur allvarligt det kan vara, säger Who-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesu­s. De ska också utreda hur det gått till när de många vårdarbeta­rna ådragit sig smittan.

På torsdagen skrevs antalet smittade och avlidna upp rejält baserat på en ny metod för att räkna och diagnostic­era smittan. Tidigare har man endast dokumenter­at sjukdomsfa­ll genom laboratori­etester, men nu godkänns även datortomog­rafi av lungor för att hitta spår av sjukdomen, en enklare och snabbare diagnosmet­od.

Att siffrorna steg rejält innebär dock inte att prognosern­a för utbrottet har förändrats, understryk­er Michael Ryan, chef vid WHO:S krisenhet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden