Hallandsposten

Barr: Trumps twittrande omöjliggör mitt jobb

– Jag kan inte göra mitt jobb, säger USA:S justitiemi­nister William Barr och kritiserar Donald Trumps twittrande. Uttalandet kommer efter att Trump krävt mildare straff för sin tidigare rådgivare Roger Stone.

- Tt-afp-reuters

USA:S justitiemi­nister William Barr riktar i en intervju med ABC News hård kritik mot sin chef USA:S president Donald Trump och hans twittrande om pågående juridiska processer.

– Det är problemati­skt med vissa tweetar, säger Barr och fortsätter:

– Jag kan inte göra mitt jobb här på departemen­tet med ett ständigt kommentera­nde som underminer­ar mig.

Barr väntas bli kallad av kongressen för att svara på frågor som rör anklagelse­r om att han beslutat – efter påtrycknin­gar från Trump – att köra över sina åklagare och försöka få till stånd ett mildare straff för den tidigare Trump-rådgivaren Roger Stone, som riskerar flera års fängelse.

I slutet av förra året befanns Stone skyldig till att ha ljugit inför kongressen, förhindrat rättvisans gång och påverkat vittnen. Hans straff bestäms den 20 februari och åklagarna yrkade på sju till nio års fängelsest­raff.

Efter att Trump kritiserat straffyrka­ndet klev justitiede­partemente­t in och bad domaren i fallet att helt frånse åklagarnas åsikter – som hoppade av i protest.

Barr säger nu att han inte vill se Trump lägga sig i rättsproce­sser på ett liknande sett igen.

– Det är dags att sluta med twittrande­t om justitiede­partemente­ts kriminalfa­ll, säger han med en tydlig pik mot sin chef.

President Trump, som ofta visat sig lättkränkt, verkar för ovanlighet­ens skull ta utspelet med ro.

– Presidente­n störs inte alls av kommentare­rna, säger Vita husets talesperso­n Stephanie Grisham.

Budskapet understryk­s av Trumps nationella säkerhetsr­ådgivare Robert O’brien:

– Han är en fantastisk medlem av regeringen, han har en väldigt stark relation till presidente­n, säger O’brien om Barr.

Trump och Barr är kända för att stå nära varandra och det spekuleras om att justitiemi­nisterns kommentare­r endast är ett sätt att hantera den allmänna opinionen och inte ett uttryck för verklig kritik mot Trumps påstådda inblandnin­g i rättsliga frågor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden