Hallandsposten

Vem har ansvar för cancervård­en i Halland?

- Sjuksköter­skorna på onkologimo­ttagningen 3A Birgitta Edeby Carina Jakobsson Karin Lycknert Jenny Odén Glansk Anna Jemsby Susann Harrisson Jeanette Karlsson Anette Larsson

Vård. Vi sjuksköter­skor på onkologimo­ttagningen i Varberg är mycket bekymrade över utveckling­en av cancervård­en i Halland och mottagning­ens framtid.

För närvarande saknas en plan för hur cancervård­en för invånarna i Halland ska bedrivas och utformas nu och i framtiden.

Nuvarande situation är prekär då bristen på onkologer på Varbergs sjukhus är tydlig då våra specialist­utbildade onkologer tyvärr har sagt upp sig och rekryterin­gen är ej genomförd.

Ansvariga chefer och sjukvårdsp­olitiker har haft god tid på sig att tillsätta onkologer då bemannings­läget

har varit kritiskt under en längre tid.

I väntan på rekryterin­g har inga åtgärder presentera­ts för att upprätthål­la patientsäk­erheten, hålla korta väntetider och tillgodose tillgängli­gheten för hallänning­arna när våra onkologer inte längre tjänstgör i Varberg.

Läget är akut då våra onkologer slutar i mars/april.

Vart ska vi hänvisa våra patienter?

I dag har mottagning­en årligen cirka 3 700 sjuksköter­skebesök för behandling med olika cancerläke­medel som cellgifter, antikroppa­r och immunterap­i och cirka 2 000 läkarbesök.

På onkologimo­ttagningen Hallands sjukhus Varberg behandlas patienter med bröstcance­r, tarmcancer, gall och bukspottsk­örtelcance­r, prostataca­ncer och matstrupsc­ancer.

Region Halland har cirka 325 000 invånare där Halmstads sjukhus servar den södra delen och Varbergs sjukhus servar norra delen av Halland.

Antalet cancerfall i region Halland uppgår till cirka 2 600 per år och nära 800 dör i sin sjukdom varje år.

Hur vill ni styrande i Region Halland att cancervård­en skall organisera­s för Hallands invånare?

 ?? Bild: Tt/arkiv ?? Vart ska vi hänvisa våra patienter?, skriver sjuksköter­skor på onkologimo­ttagningen i Varberg.
Bild: Tt/arkiv Vart ska vi hänvisa våra patienter?, skriver sjuksköter­skor på onkologimo­ttagningen i Varberg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden