Hallandsposten

”Kärlek är trygghet – att någon alltid bryr sig om hur man har det”

Det fanns inget enskilt tillfälle när det sade klick. Och de sitter inte tätt omslingrad­e varje sekund. Men Hilda Janver och Jonatan Fransson tror ändå på livslång kärlek.

- Hanna Sjöberg hs@hallandspo­sten.se 010-471 51 19

– Ja, jag tror absolut att vi kommer att leva med varandra resten av livet. De gånger vi haft någon allvarliga­re kris har vi alltid kommit fram till att vi inte vill leva utan varandra, säger de båda nästan samtidigt.

De är förstås medvetna om att kärlek är temat för intervjun, så här i Alla hjärtans-tid. Jonatan blir därför lite full i skratt när han inser att han satt sig i sin gamingstol medan Hilda krupit upp i soffan.

– Vi sitter ju inte ens jämte varandra, men det kanske är så det blir när man varit tillsamman­s länge, säger han samtidigt som han tittar på Hilda med värme i blicken.

De är inte mer än 24 år men trots det har sex år hunnit passera sedan deras kärlekshis­toria tog fart. Man skulle kunna säga att det började lite trevande. De var på några gemensamma fester, drack lite för mycket, men båda två noterade på varsitt håll den andra.

– Jag tyckte att du hade fina ögon, säger Hilda.

– Och jag tyckte att du var söt, fyller Jonatan i.

Vid ett tillfälle, när båda två var nyktra, tröttnade de på polarnas fylletrams och drog iväg med Jonatans moppe för att kunna prata lite ostört. Och plötsligt insåg de att det kanske fanns något att bygga på. Under hösten började båda två nya program på gymnasiet och då var det skönt att ha någon att hänga med.

– Vi brukade sms:a varandra och bestämma var vi skulle ses på rasten, säger Hilda.

I början var deras relation ”lite fram och tillbaka”, men trots att de då och då bestämde sig för att lägga alltihop på hyllan så gick det inte.

– Varje gång vi sågs var det liksom omöjligt att inte pussas, säger Jonatan.

– På något sätt var det som magneter, vi drogs ändå till varandra, säger Hilda.

Efter balen, studenten och allt det som hörde skoltiden till lyckades båda två ganska snabbt skaffa jobb. Och när de första fasta jobbkontra­kten var bärgade började de leta lägenhet. Efter bara nio dagars letande fick de napp.

– Det var en fantastisk känsla att få något eget, säger Jonatan.

Men även om det var skönt, så innebär det förstås också mer ansvar för att få allt att flyta: städa, tvätta, laga mat och handla. Men de försöker dela upp jobbet och hjälpa och avlasta varandra. Just det är ett av deras kärlekskne­p.

– Om Hilda jobbar sent, då kan jag se till att ha städat och lagat mat så att hon slipper tänka på det – och jag vet att hon gör samma sak för mig, säger Jonatan.

På samma sätt resonerar de när det uppstår svårighete­r i livet. I situatione­r när det är tufft av ett eller annat skäl försöker de alltid finnas för varandra. Ibland genom att prata, ibland genom att ge den andra parten utrymme att bara vara tyst ett litet tag. Ibland genom att bokstavlig­en komma förbi. Hilda berättar hur Jonatan tidigare brukade fara kors och tvärs över Halmstad på sin gamla moped.

– Jag var som en prins på sin vita springare där jag kom på min gamla Yamaha DT, skrattar Jonatan.

Och just precis det är något som betyder mycket för Hilda.

– Jag känner verkligen att Jonatan finns där. Och kärlek för mig är trygghet. Att veta att någon bryr sig om hur jag har det.

Men inte bara trygghet som i att ha tak över huvudet, mat på bordet och ett jobb att gå till. Utan också den sortens trygghet som handlar om att få chansen att vara precis den man är.

– Min familj är lite knasig, så jag har alltid tänkt att jag skulle behöva vara någon annan i ett förhålland­e. Men med Hilda kan jag vara precis så som jag är, säger Jonatan.

– Och jag var rädd för att jag som kanske är lite mer reserverad och försiktig skulle verka tråkig. Men det verkar i stället som att vi kompletter­ar varandra, säger Hilda.

Men även om deras kärlek verkar både robust, förnuftig och helt utan krav på yttre bevis så har i alla fall Hilda en dröm. Inget dyrt, inget storslaget men kanske en vigsel på en solvarm strand med de allra närmaste runt omkring.

– Ja, man undrar ju när du ska komma till skott, säger hon och viftar demonstrat­ivt med ringfingre­t.

– Fast jag tror inte att kärlek sitter i ringar eller bröllop. Jag tror inte att det behöver vara så storslaget. Men den dag jag har råd, då ska vi förlova oss, säger Jonatan.

”Jag känner verkligen att Jonatan finns där. Och kärlek för mig är trygghet. Att veta att någon bryr sig om hur jag har det”

Hilda Janver

 ?? Bild: Linnsej Photograph­y ?? Hilda Janver och Jonatan Fransson hoppas och tror på evig kärlek till varandra.
Bild: Linnsej Photograph­y Hilda Janver och Jonatan Fransson hoppas och tror på evig kärlek till varandra.
 ?? Bild: Linnsej Photograph­y ??
Bild: Linnsej Photograph­y

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden