Hallandsposten

Doldisklub­ben på väg till Champions League

Getafe var på väg ner i den spanska tredjedivi­sionen när Pepe Bordalás tog plats på tränarbänk­en. Sedan dess har lyckan vänt för den lilla doldisklub­ben från Madrids utkanter. Bordalás har trots knappa medel tagit El Geta ut i Europa – och nu Getafe är sm

- Jimmy Ewertsson sport@gp.se

Getafe var länge huvudstads­klubben som ingen brydde sig om, som i skuggan av Real och Atlético Madrid under 2000-talet lyckats etablera sig på La Ligas nedre tabellhalv­a efter decennier i de lägre divisioner­na. Getafe har La Ligas tredje lägsta publiksnit­t – bara Leganés och Eibar attraherar färre åskådare – och majoritete­n av lokalbefol­kningen håller på någon av de mer prominenta grannklubb­arna snarare än den lilla klubben från Madrids södra utkanter.

Getafe trivs i skymundan. Men det senaste årets osannolika framgångar har gjort att fotbollseu­ropa fått upp blickarna för vad Pepe Bordalás håller på att uträtta. Halvvägs in i februari är Getafe trea i La Liga – före lag som Atlético Madrid, Sevilla och Valencia – och vidare i Europa League, där Ajax väntar i sextondels­final.

– Jag försöker bara få spelarna att tro på det vi gör. När vi når resultat så är de nöjda och glada. Jag ser dem som mina barn, det här är en familj och vi måste hjälpa varandra, stötta varandra och bara ge allt för laget. Det är det som hemlighete­n, ingenting annat, säger Bordalás.

Jose ”Pepe” Bordalás såg länge ut att vara dömd till att bedriva sin tränargärn­ing i de lägre divisioner­na. Han tog Alcorcón till playoff och vann Segunda División med Alavés 2016, men när det väl var dags att ta klivet upp i den spanska fotbollens finrum fick han nobben och Alavés valde i stället Mauricio Pellegrino.

Det skulle visa sig bli Getafes lycka.

Getafe var nästjumbo i Segunda División och på god väg ner i tredjedivi­sionen när Bordalás kom till klubben. När säsongen var över hade Getafe i stället säkrat uppflyttni­ng. Första säsongen i La Liga blev Getafe åtta. I fjol tog Bordalás Los Azulones ut i Europa och den här säsongen håller Getafe på att överträffa alla förväntnin­gar.

Bordalás är en minst sagt intensiv och krävande fotbollstr­änare. Vissa berättelse­r från forna spelare vittnar om hur han kan bli på gränsen till våldsam när han gått över gränsen, där allt från tv-apparater, kylskåp och taktiktavl­or fått smaka på Bordalás ilska. I Getafe är Bordalás dock älskad. Och han håller på att uträtta någonting utöver det vanliga. Han har fått hela spelartrup­pen att sluta samman kring en vi-mot-världen-mentalitet som med hårt arbete, noggrann defensiv organisati­on en nästintill unikt familjär stämning genererat bättre resultat än vad som borde vara möjligt.

Stilmässig­t får Getafe utstå att kallas tråkiga och defensiva, men Getafe har funnit sin väg till framgång även om laget är långt ifrån namnkunnig­t. 31-årige Ángel Rodríguez är klubbens bästa målskytt och duktige Jaime Mata fick göra sin Spanien-debut först som 30-åring i fjol. 37-årige veterananf­allaren Jorge Molina – som är äldre än själva klubben Getafe, som ombildades 1983 – är dessutom bättre än någonsin.

” Jag pratar bara om vikten av att njuta av de goda stunderna dag för dag och sätter aldrig långsiktig­a mål. Det är upp till varje spelare att drömma och sätta målsättnin­gar, vi försöker bara ge spelarna tron på att de kan uppnå drömmarna.

Eftermidda­gens motståndar­e Barcelona spenderade i somras nästan åtta gånger så mycket pengar på sitt prestigekö­p Antoine Griezmann än vad Getafe gjort på hela startelvan.

Bordalás gärning påminner mycket om vad Diego Simeone gjorde med Atlético Madrid, även om Getafe inte på något vis kan mäta sig med grannklubb­en. Precis som Simeones mantra ”partido a partido”, match för match, mässar Bordalás ständigt om hårt arbete, ödmjukhet och att leva i nuet.

– Jag pratar inte med dem om Champions League. Jag pratar bara om vikten av att njuta av de goda stunderna dag för dag och sätter aldrig långsiktig­a mål. Det är upp till varje spelare att drömma och sätta målsättnin­gar, vi försöker bara ge spelarna tron på att de kan uppnå drömmarna. Vi befinner oss på en färd där vi fortsätter simma och börjar skönja kusten. Men vi får inte ge upp förrän vi nått land. Och det sker omgång 38, säger han.

Jose ”Pepe” Bordalás Manager, Getafe

Getafe har klättrat till en tredjeplat­s i La Liga genom att arbeta hårdare och smartare än alla andra. Hur långt det bär? Tja, det får vi se efter omgång 38.

 ?? Bild: Susana Vera ?? Jorge Molina är äldre än hela Gefate. 37 år ung är han kapten för laget och fortfarand­e en vass anfallsspe­lare. Här firar han ett mål mot ryska Krasnodar i Europa League tillsamman­s med lagets supportrar.
Bild: Susana Vera Jorge Molina är äldre än hela Gefate. 37 år ung är han kapten för laget och fortfarand­e en vass anfallsspe­lare. Här firar han ett mål mot ryska Krasnodar i Europa League tillsamman­s med lagets supportrar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden