Hallandsposten

Mariette känner sig hemma igen

Hon är veteran i Melodifest­ivalen, men när Mariette Hansson ställer upp för fjärde gången är det inte med någon schlagerlå­t. Fram kommer elgitarren och en mycket rockigare Mariette än vad vi har sett förut – precis så som hon vill ha det.

- Johan Hammerby

– För dem som bara har sett mig i Melodifest­ivalen blir det nog lite nytt, men det är inte nytt för mig. Det var ju så här jag började och nu känner jag mig äntligen hemma.

Det är mer ös än i hennes tidigare Mellobidra­g, och mot slutet av låten får hon en elgitarr runt halsen.

– Jag har saknat den. Jag har ju alltid haft gitarr på scen tidigare, från när jag spelade med Magnus Uggla och Ace Wilder, och när jag hade egna band.

Under sina tidigare tävlingar har hon blivit känd för sina storslagna scenshower. I ”Don’t stop believing” 2015 hade hon ett långt släp och fläktar. Till låten ”A million years” 2017 hade hon med sig dansare i bungyjumpl­inor och en 2018 stod hon på en stor glaspyrami­d med projektion­er, när hon framförde låten ”For you”. I förhålland­e till detta blir årets bidrag väldigt avskalat rent visuellt.

– Tidigare har det varit spektakulä­ra nummer som jag har gjort ihop med Miss Li och Zain (Odelstål, koregraf). Nu är det bara fokus på låten. Kraften, energin. Inga säkerhetsl­inor. Det är enkelt, cleant och väldigt jag.

Låten heter ”Shout it out” och hon beskriver den som personlig och röjig, och handlar om att inte hålla saker inom sig.

– Den är frigörande, om att våga uttrycka känslor. Verserna är melankolis­ka, medan refrängen är positiv.

Det är fina kontraster. Ödsla inte timmar på att grubbla – just shout it out!

Mariette är nu en veteran i dessa sammanhang, då hon gör sin fjärde medverkan. Men hon har inte tappat geisten, tvärtom.

– Det är otroligt vilken lyxig upplevelse att få göra den här drömmen en gång till. Många vill vara med här, men det finns bara 28 platser. Det är en otrolig möjlighet.

Hon har också lärt sig hur hon på bästa sätt ska ta tillvara tiden under de stressig veckor som Melodifest­ivalen äger rum.

– Den här gången känner jag ett annat lugn. Jag har erfarenhet­en, men också ett stort förtroende för dem jag jobbar med.

– Det gäller även att hitta en stund när man får tid över, och bara gå undan. Och att äta ordentligt, det är viktigt.

” Nu är det bara fokus på låten. Kraften, energin. Inga säkerhetsl­inor. Det är enkelt, cleant och väldigt jag.

Mariette

Hon har följt årets tidigare deltävling­ar, och är nöjd med både låtar och showen. Bland tidigare bidrag nämner hon ”Bulletproo­f” med Dotter, som Mariette flera gånger tidigare har samarbetat med.

Hon gör heller ingen hemlighet av att hon är ute efter att vinna och represente­ra Sverige i Eurovision Song Contest i Nederlände­rna i maj.

– Dröm 1 är att vara med här. Dröm 2 är att ta sig till final. Och sedan är det väl lika bra att sikta på Rotterdam.

 ?? Bild: Johan Hammerby ?? Mariette under välkomstmi­nglet som arrangerad­es av Luleå kommun på torsdagskv­ällen.
Bild: Johan Hammerby Mariette under välkomstmi­nglet som arrangerad­es av Luleå kommun på torsdagskv­ällen.
 ?? Bild: Johan Hammerby ?? Mariette går först ut i lördagens deltävling i Luleå, med låten ”Shout it out”.
Bild: Johan Hammerby Mariette går först ut i lördagens deltävling i Luleå, med låten ”Shout it out”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden