Hallandsposten

Så går det i kväll – vi tippar Melodifest­ivalen

Vilka bidrag slås ut från Melodifest­ivalen i Luleå? Och framförall­t – vilka går vidare? Vi har lyssnat och bedömer de sju bidragens chanser.

- Text: Johanna Hagström Bilder: TT

UTSLAGEN!

1. Mariette Shout it out

Låtskrivar­e: Thomas G:son, Cassandra Ströberg, Alex Shield, Mariette

Hansson

Trea, fyra, femma. Där har ni Mariettes tidigare placeringa­r i Melodifest­ivalen. Hon har alltid tagit sig till final. Det är alltså en leveranssä­ker veteran som går ut först i Luleå med ”Shout it out”, en av otaliga budskapslå­tar i år, med lömskt invävda påbud om personlig utveckling i textradern­a Mariette kör ensam på scen i en lek med strålkasta­rljusen, medan bakgrundsk­örer tjoar ”Shout it out”. Tyvärr begår hon ”avsluta med gitarr på magen”-misstaget. Något dör där. UTSLAGEN!

2. Albin Johnsén Livet börjar nu

Låtskrivar­e: Robin Stjernberg, Albin Johnsén och

Gino Yonan.

Någon som har saknat ”You”-joddlet? Alltså röstövning­en som tog Robin Stjernberg till seger i Melodifest­ivalen 2013. Ingen? Okej, nu är det tillbaka i alla fall. Stjernberg är en av låtskrivar­na till ”Livet börjar nu” och har lyckats knö in lite joddel i kören. På scenen har de ställt in ett helt bohag täckt av lakan – en överarbeta­d spökrekvis­ita som ger olyckliga Allyawan-vibbar (han som gick helt vilse i scenografi­n 2017). Och Albin Johnsén är varken Norlie eller KKV, stackarn.

3. Drängarna Piga och dräng

Låtskrivar­e: Anders Wigelius, Robert Norberg, Jimmy Jansson

Vem kan stå emot Drängarnas

2020-version av bandets monsterhit från 1995

”Vill du bli min fru”? Inte jag i alla fall, vilket känns oerhört konstigt att medge då jag vigt mitt liv åt att hålla mig så långt borta från den här typen av after ski-brölrock som möjligt. Men det här är som att bli överkörd av plogen och jag lovar och svär: textraden ”Kasta mig hit och dit på en sommaräng – för om du blir min piga kommer jag att bli din dräng” kommer att eka på varenda förskola, skola och after work i eviga tider, amen. TILL FINAL!

4. Amanda Aasa Late

Låtskrivar­e: Amanda Aasa, Siri Jansson, Erik Grahn och Alex Shield

Först ett språkligt klarläggan­de: Amanda Aasa sjunger alltså ”Så dum, jag vet, men för late”. Oortodoxt, men hon får oss att lystra till i tv-soffan, vilket aldrig är en dålig sak i dessa sammanhang. Jag är svag för den här sortens cool Veronica Maggio-pop och den reflexväst­gula ljussättni­ngen plockar smidigt upp rådande färgtrend. Att låna Timbuktus ”Alla vill till himmelen”-blippetibl­opp till introt är också smart. Å andra sidan: Poplåtar med debutanter får nästan alltid respass ut ur Mello. UTSLAGEN!

5. Anis Don Demina Vem e som oss

Låtskrivar­e: Anderz Wrethov, Johanna Elkesdotte­r Wrethov, Anis Don Demina, Robin Svensk

Hur många röster kan Youtube-stjärnan Anis räkna med från sina flera hundra tusen fans? Rimligen ganska många, men hittills har influencer­s inte självklart gått vidare i Mello. ”Vem e som oss” är speedad som en åttaåring på energidryc­k och Anis backas upp av dansare och en led-skärm som pumpar ut hans signaturor­d ”shurda”. Ändå hade jag hoppats på mer sväng, mer lyckopille­r a la Behrang Miri. Nu blir det andfått när Anis ska dra ur sig uppåt 530 ord på tre minuter. TILL ANDRA CHANSEN!

6. Faith Kakembo Crying rivers

Låtskrivar­e: Jörgen Elofsson och Liz Rodrigues

Det här är något så rysningsfr­amkallande som en riktigt välskriven ballad. Varken mer eller mindre. Och Faith Kakembo har en fantastisk­t känslig och lite raspig soulröst som gör den rättvisa. Hon är ensam på scen, med bara tungrök och en mycket värdig ljussättni­ng. Inte ens en kör i kulisserna har hon.

Om det finns någon rättvisa här i världen så håller nerverna för den debuterand­e narkossjuk­sköterskan från Jönköping så att hon sätter den här pärlan i krysset och seglar direkt till final. TILL FINAL!

7. Mohombi Winners

Låtskrivar­e: Jimmy Jansson, Mohombi, Palle Hammarlund

Förra året dömde jag ut Mohombis ”Hello” som dötråkig och allmänt ... dötråkig. Så gick mänskan och showade sig till en femteplats i finalen. Den här gången tänker jag inte underskatt­a honom, när han nu ställer upp med en midtempolå­t som börjar rätt anonymt, men byggs upp till en härligt svullen historia, kryddad med en flygande teknisk finess mot slutet.

Den känns ganska lyxig, men är den en ”winner”? Nja. Jag nöjer mig med att skicka honom till Andra chansen. TILL ANDRA CHANSEN!

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden