Hallandsposten

I ekobyn Ljuskällan ställs allt på sin spets i nya klimatroma­nen

Hur ska man i varje beslut kunna axla ansvaret för jordens överlevnad? Frågan vibrerar under texten när Hanna Landahl låter klimatkris­en flytta in i feelgoodli­tteraturen. I ekobyn Ljuskällan ställs allt på sin spets.

- Erika Josefsson TT

Staffan och Anna vill leva mer hållbart, så långt är de överens, men sedan? Inget blir enklare av att Staffan står i djup känslomäss­ig skuld till sin fru och delvis just därför ger efter för hennes vilja att på prov – enligt Staffan – lämna Göteborgst­illvaron för ett liv i ekobyn Ljuskällan långt ute på landet.

– Hur ska man leva sitt liv för att det ska bli bra? Jag vet inte. Vad är bäst, att bo i en ekoby på landet eller att bo i staden där man inte behöver ha någon bil alls och bara åker kollektivt? Vem vet, men vi är ganska snabba med att döma varandra, säger Hanna Landahl.

– Vi fokuserar så mycket på vissa detaljer, just nu flyget. Flyget är såklart dumt, men det finns så mycket som påverkar – hela våra liv.

Debuten 2016, ”Välkommen till Himmelsta” handlade om tre ensamkomma­nde flyktingba­rns ankomst till en avfolkning­sort. Med sin tredje roman ”Ljuskällan”, den andra om just Staffan och Anna, blir hon en av de första som gör klimatånge­st till ett äktenskapl­igt minfält i feelgoodli­tteraturen.

Huruvida hennes berättelse­r tillhör den genren eller inte överlåter hon åt läsarna att avgöra. Humorn men också svärtan finns i alla hennes böcker, och hennes egen ambition har heller aldrig varit att skriva romaner med entydigt positiva slut som lämnar precis alla med en ”härlig känsla i kroppen”.

– Jag vet att en del får ångest men tänker att så måste det få vara. Det kanske är en typ av feelgood, men i mitt fall handlar det ju om att ta upp olika samhällssk­eenden i berättelse­n.

Där andra prosaister gestaltar klimatånge­st i dystopier eller fantasy är hon i stället vardagsnär­a och samtida. Redan före flytten till ekobyn har hennes Anna fastnat för komposteri­ngsmetoden bokashi. Genom att låta sina huvudperso­ner flytta till Ljuskällan kan Hanna Landahl också ställa livsval och prioriteri­ngar på sin spets: Anna vill inte vill vara sämre än de nya grannarna och börjar sortera ut alla plastredsk­ap från köket medan hennes man i desperatio­n över gemensamma

vinbärsfes­ter och egen svartsjuka flyger i väg till London på grabbhelg.

– Staffan tycker att han offrar sitt liv för planeten, och varför ska han göra det när folk sitter och kör i stora suvar, och lever på som vanligt? Kontrasten blir så stor när de gör det här valet, Anna drivs ju både av engagemang­et för miljön men också av sin egen övertygels­e om att hon blir lyckligare där av olika anledninga­r, och vad är vad?

Ekobyn ”Ljuskällan” är också ett slags kollektivb­oende med gemensamma regler, varav den mest svårsmälta kanske ändå är förbudet mot wifi, vilket får de två sönerna att bryta ihop och deras pappa att ordna ett mobilt bredband i lönndom.

– Jag tänker att man gör så gott man kan. Jag har försökt hålla mig ganska opartisk eftersom jag inte vet själv vad jag tycker, säger Hanna Landahl som medger att Staffan bitvis – men inte alltid – plockar

poäng.

Själv flyttade hon och familjen för drygt tio år sedan från Göteborg till en by utanför Falköping, dock inte till en ekoby.

Däremot köpte de en gård och försökte sig på självhushå­ll, inklusive humleodlin­g och gårdscafé.

– Det var väldigt härligt men också ett jättejobb, för oss funkade det inte så bra i längden. Nu bor vi ett hus men fortfarand­e på landet. Jag har ett bisamhälle kvar och några pallkragar, lite mer hanterbart. Var du någon gång rädd för att klimatånge­sten skulle bli för tung att skriva om?

– Nej, det är något som vi alla går och tänker på. Det är en del av våra liv och det måste man kunna skriva om utan att det blir jättetungt. Det är så som livet är och man måste också kunna skämta lite om det, annars blir det svårt att leva, tänker jag.

 ?? Bild: Adam Ihse ?? För tio år sedan flyttade Hanna Landahl med sin familj från Göteborg till landsbygde­n utanför Falköping.
Bild: Adam Ihse För tio år sedan flyttade Hanna Landahl med sin familj från Göteborg till landsbygde­n utanför Falköping.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden