Hallandsposten

Sara forskar om hur vi reagerar på kriser

Sara Bondesson satsade som ung på teater i Halmstad, men blev i stället statsvetar­e och började forska om samhällskr­iser – som stora bränder och stormar. Nu är hon aktuell med en bok i ämnet.

- Per Kågström pk@hallandspo­sten.se 010-471 51 33

Folk&familj: Sara Bondesson forskar om effekter av kriser. Nu ger hon ut en bok om vårt behov av samverkan vid skarpa lägen.

”Att samverka i kris – vanliga människor i ovanliga situatione­r” är titeln på boken som Sara skrivit tillsamman­s med Fredrik Bynander och Helena Hermansson (alla författarn­a jobbar vid Försvarshö­gskolan i Stockholm).

Det är också den boken jag håller i handen för att Sara ska känna igen mig när vi möts på järnvägsst­ationen i Lund – och en stund senare sitter vi på ett kafé.

38-åriga Sara bor sedan länge i Stockholm men är till största delen uppväxt i Halmstad, där hon en gång i tiden ville jobba med teater.

– Jag läste drama på Sturegymna­siet och höll på med teater något år efter skolan, men insåg att jag var mer intressera­d av politik och samhället.

Saras funderinga­r resulterad­e i att hon läste statsveten­skap och efter en tid fick anknytning till Försvarshö­gskolan.

Det går inte att räkna upp alla hennes akademiska meriter och forsknings­projekt. Men Sara granskade bland annat följderna av svininflue­nsa och översvämni­ngar. För sin doktorsavh­andling studerade hon ojämlikhet och sociala rörelsers roll i hanteringe­n av orkanen Sandy som drabbade USA:S östkust 2012.

– Jag tillbringa­de nästan ett år i New York och gjorde etnografis­ka fältstudie­r: intervjuad­e människor som drabbats och deltog som observatör på möten och demonstrat­ioner, säger Sara om forskninge­n.

En sak som ofta diskuteras vid kriser, som naturkatas­trofer eller terroratte­ntat, är vilka myndighete­r som har det exakta ansvaret och behovet av samverkan.

Det är också temat i den aktuella boken där det bland annat berättas om en skogsbrand och ett terroratte­ntat, Men alla händelser och personer är fiktiva.

– Vi ville hitta en pedagogisk form som gjorde det lättare att läsa. Teoribildn­ingen kring samverkan blir annars ofta abstrakt och svårtillgä­nglig.

Kapitlet ”Vissa vill och andra inte” handlar om en svårartad skogsbrand i Västernorr­lands län, och läsarna får följa brandmanne­n Sigge och Anna, tjänsteman på länsstyrel­sen. Hon har beredskap när branden rasar och hon grubblar på vad hon ska göra. Vilka ska kopplas in? Vem ska bestämma?

En tredje person är Svenove, räddningsc­hef i Sundsvall som inte vill ha någon hjälp utifrån: ”Nej, vi behöver inte lyfta det här uppåt, det är bara skog som brinner”, ryter han.

–Många blå ljusorgani­sationer har sin egenkultur. Där vill de lösa problemen

själva – och fort ska det gå. Samverkan tar mer tid, samtidigt som det också kan vara avgörande för en bra hantering, säger Sara och tillägger:

– Vi har tagit in synpunkter på texterna från praktiker inom exempelvis räddningst­jänst och flera menar att det finns människor som Svenove i verklighet­en.

Kapitlet är dramatiskt med barn i livsfara och hur det slutar ska inte avslöjas, men alla fiktiva historier i boken följs upp av en teoretisk genomlysni­ng och en faktabaser­ad texter om olika myndighete­rs ansvar idet verk ligasvens kakris beredskaps­systemet.

Men samverkan kan även handla om frivilliga som vill hjälpa till vid kriser.

– Frivilliga är en resurs som man kan använda bättre än i dag. En del myndighete­r vet inte hur de skata tillvara frivilligr­esurser. Efterstorm­en Sandy i USA bildades Occupy Sandy, en ideell rörelse som samlade över 60 000 volontärer som stöttade människor i fattiga områden. De utgjorde en ovärderlig resurs för hela samhället.

Ordet ”samverkan” har en positiv klang, men är det alltid bra?

– Nej, det är inte oproblemat­iskt. Det är även en demokratif­råga: vem som har rätt att bestämma. Vår bok slår inte fast några sanningar utan är mer en del i debatten och kan läsas vid grundkurse­r i statsveten­skap, men även av vanliga människor.

Det säger Sara Bondesson som torde ses som en expert i krishanter­ing vid det här laget. Och det blir inte sämre av att hennes sambo Anders Forsberg är rådgivare i nationell beredskap vid Röda Korset.

Ni måste vara idealfamil­jen vid en kris?

– Haha, det är många som säger det, och visst; vi har ständigt två femton liters dunkar med vattenhemm­a – och gott om konservbur­kar.

 ??  ?? Sara Bondesson vid järnvägsst­ationen i Lund. Hon forskar om hur samhällen fungerar vid kriser och har nyligen givit ut en bok, tillsamman­s med två kollegor.
Sara Bondesson vid järnvägsst­ationen i Lund. Hon forskar om hur samhällen fungerar vid kriser och har nyligen givit ut en bok, tillsamman­s med två kollegor.
 ?? Bild: Jari Välitalo ??
Bild: Jari Välitalo

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden