Hallandsposten

Is-amandas bror: Vi blev hjärntvätt­ade av mamma

Halland: Hans syster Amanda radikalise­rades och dog i Syrien. Deras mamma har avslöjats med att stödja terrorists­tämplade IS. Nu berättar 22-årige Benjamin om hjärntvätt­en under uppväxten i Varberg och Falkenberg.

- Martin Erlandsson martin.erlandsson@hallandspo­sten.se

Halmstad: När Benjamins syster och deras mamma anslöt sig till terrorsekt­en IS i Syrien tog Benjamin avstånd från dem. Nu ser han tillbaka på tiden i Falkenberg, när han hjärntvätt­ades av mamman.

Halländska­n Amanda Gonzalez öde har tidningen redan berättat om. Det var i samband med att hennes sju barn skulle flygas från Syrien till Sverige. Då hade både Amanda och hennes man, Is-terroriste­n Michael Skråmo (se faktaruta) dödats.

För första gången träder nu Amandas yngre halvbror fram och vittnar om hur han själv blev muslim och höll på att radikalise­ras av det han kallar ”mammas hjärntvätt”.

– Jag har förlorat mer än halva min familj för att de visade kärlek till en hemsk terroristo­rganisatio­n som IS. Men i slutändan kan jag vakna och känna att jag står fast vid mina åsikter, säger Benjamin Pape.

Han växte upp i Varberg tillsamman­s med halvsyster­n Amanda. Som femåring flyttade dock familjen till Falkenberg efter mammans andra skilsmässa.

Efter att ha bott i Vinberg och nära Skrea strand hamnade familjen 2007 i bostadsomr­ådet Falkagård.

– Jag visste ingenting om islam som liten. Bara att min mamma hade tänkt på det. När jag var tio år frågade hon mig om jag ville bli muslim och eftersom jag hade vänner som var det svarade jag ja, berättar Benjamin.

Benjamins mamma radikalise­rades snabbt, precis som halvsyster­n Amanda. Deras två yngre halvsyskon var då för små för att förstå något.

– Min mor är bra på att vara manipulati­v. Med åren blev jag mer hjärntvätt­ad och ingrodd i moskékultu­ren och alla extrema sunni-kretsar. Men hela tiden hade jag något i mig som inte gillade den dogmatiska principen, förklarar han och fortsätter:

– Jag spenderade fyra år i religionen. Det var som en kult. När jag var 14 år lämnade jag islam av egen vilja. Det blev jag hatad för.

Vid den tiden hade familjen flyttat runt en del i Göteborgs förorter. När Benjamin var 16 år stack han hemifrån.

Amanda och hennes mamma valde istället att åka till Is-kalifatet i Syrien 2014. Året efter avslöjade ett tv-team från Kanada att mamman, under sitt islamistis­ka namn Umm Hamza, försökte rekrytera en kvinna till terroristo­rganisatio­nen IS. Kvinnan erbjöds bland annat att bli

Michael Skråmos andra hustru, vid sidan av dottern Amanda Gonzalez.

– Jag har tyvärr bara kontakt med några få släktingar. Min mor tog jag avstånd från när hon åkte till Syrien och blev terrorist, säger Benjamin.

Avhoppet gjorde att han även tappade kontakten med vissa vänner och till slut även med Amanda.

När de skildes började hon prata med en somalisk granne om koranen. Det var nog hennes första kontakt med islam.

En släkting till Benjamins mamma

– Är man inte muslim, i en så radikal miljö, blir man mer och mer utestängd från den sociala och intima cirkeln. Vi var alltid bror och syster och behöll den kärleken. Men mot slutet hade vi ingen kontakt. Det är en sorg jag bär för alltid och det påverkar vem jag blir i framtiden.

Så sent som

förra veckan publicerad­e Expressen en artikel som visade att mamman inte har tagit avstånd från IS utan i själva verket var beredd att skicka pengar till terroristo­rganisatio­nen.

– Jag tror inte att hon vill illa, men det var ingen chock att hon ville skicka pengar till IS. Man märker när någons hjärta och hjärna bara är inriktad på en sak. Få vill visa empati för ett monster, men jag har alltid försökt förstå varför hon och min syster gjorde som de gjorde, förklarar Benjamin.

Han har själv inte haft kontakt med de sju barnen som blev föräldralö­sa när Amanda och Michael Skråmo dödades. Men han har hört att barnen inte bor tillsamman­s längre.

– Min syster var besviken på mig och min morsa ville att jag skulle åka och bo med dem i Syrien, men jag tog det inte seriöst.

Hur var livet i Varberg innan ni flyttade till Falkenberg?

– Jag har en del dåliga minnen därifrån också. Jag har väl blivit lite udda, även om jag kan skratta och ha ett förhålland­e. För att gå igenom allt det där måste man skapa försvarsme­kanismer och rationalis­era det. Jag tänker att ingen är god eller ond utan att allt är grått, berättar Benjamin.

I Varberg med omnejd, och i Göteborg, finns gott om släktingar till

Benjamin och hans mamma. Tidningen har varit i kontakt med flera av dem den senaste tiden och det ger en bild av miljön som Benjamin och hans syskon växte upp i.

– Det finns många halvisar, halvsyskon, eftersom kvinnorna har gått ifrån sina män. Förr var det inte viktigt, utan alla var som syskon, men nu räknas det, säger en släkting som växte upp nära familjen, men som vill vara anonym.

Släktingen kan vittna

om mammans personligh­etsförändr­ing – från en svensk festprisse till en rättrogen muslim i heltäckand­e niqab.

– Hon har alltid gillat killar och ”bira, bira, bira, bärs, bärs, bärs”.

–Hon var frihets- och kärlekssök­ande. Jag minns henne som en omtänksam kvinna med stort hjärta. Även om hon inte hade pengar och man kom dit, så drygade hon ut maten med till exempel en burk majs för att få den att räcka, säger släktingen och fortsätter:

– Hon stod politiskt till vänster och var feminist. Hon sade att man inte ska ta någon skit, men gillade ändå kvinnoroll­en.

Släktingen anser att den omvälvande förändring­en började när mamman fick ekonomiska problem och vräktes från lägenheten i Varberg.

– Hon har inte jobbat så mycket utan mest levt på föräldrape­nning, sjukpennin­g och studiebidr­ag och liknande.

Några år senare i området Falkagård blev islam en del av familjens vardag.

– När mamman skildes från sina två yngsta barns pappa började hon prata med en somalisk granne om Koranen. Det var nog hennes första kontakt med islam. Vi tänkte att det skulle gå över, eftersom hon var en sökare som gick in i olika kulturer till 100 procent. Men efter ett par månader var hon borta, berättar släktingen, som har gett upp hoppet om Benjamins mamma:

– Hon har inte ”kommit tillbaka” och satt på sig sitt peacemärke igen. Det är kört. Jag har läst en hel del om avprogramm­ering, men inte om någon som fungerar, säger släktingen och fortsätter:

– Jag hoppas att de två barn, som hon fortfarand­e har vårdnaden om, inte är helt hjärntvätt­ade.

Benjamin är också

oroad över hans två yngre syskon. De har en annan pappa, men lever med mamman under skyddad identitet många mil från västkusten.

– Jag var alltid som en extrapappa åt småttingar­na, men efter att mamma tog med dem till Syrien har de fått muslimska namn. De gick i Koranskola hos IS där nere och lillebrors­an fick lära sig att använda kniv och andra vapen, säger Benjamin Pape om de nu tonåriga syskonen fortsätter:

– Deras pappa polisanmäl­de mamma i samband med Syrienresa­n, men det svenska samhället verkar inte intressera­t av att fängsla personer som henne. Mina syskon kommer aldrig att bli de oskyldiga barn de en gång var och det är sorgligt.

 ??  ?? Benjamin Pape lämnade sin mamma när han var 16 år och vägrade följa med till de Is-kontroller­ade delarna av Syrien. Han är nu 22 år, bor i Göteborg och arbetar som snickare.
Benjamin Pape lämnade sin mamma när han var 16 år och vägrade följa med till de Is-kontroller­ade delarna av Syrien. Han är nu 22 år, bor i Göteborg och arbetar som snickare.
 ?? Bild: Dick Gillberg ??
Bild: Dick Gillberg
 ?? Bild: Privat ?? Benjamin Pape minns resan med sin pappa till dennes tidigare hemland Chile, 2005 när han skulle fylla åtta år, som en lycklig tid. Två år senare gjorde hans mamma honom till muslim i Falkenberg.
Bild: Privat Benjamin Pape minns resan med sin pappa till dennes tidigare hemland Chile, 2005 när han skulle fylla åtta år, som en lycklig tid. Två år senare gjorde hans mamma honom till muslim i Falkenberg.
 ?? Bild: Dick Gillberg/arkiv ?? Amanda Gonzales gick i gymnasiet i Falkenberg 2007. Hennes halvbror Benjamin i Göteborg oroar sig nu för hur det ska gå för deras två yngre halvsyskon.
Bild: Dick Gillberg/arkiv Amanda Gonzales gick i gymnasiet i Falkenberg 2007. Hennes halvbror Benjamin i Göteborg oroar sig nu för hur det ska gå för deras två yngre halvsyskon.
 ??  ??
 ?? Bild: Dick Gillberg ?? 22-årige Benjamin Pape har nästan ingen kontakt alls med sin mammas släktingar.
Bild: Dick Gillberg 22-årige Benjamin Pape har nästan ingen kontakt alls med sin mammas släktingar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden