Hallandsposten

De tjänar mest pengar i Laholm – hela listorna

- Jonatan Gernes jg@hallandspo­sten.se

Laholm: Näringsliv­shöjdare dominerar lönelistan. Men störst kapitalvin­st gjorde en anonym pensionär som flyttat till kusten. – Som smålänning i grunden vill jag inte sticka ut, säger bonden som drog hem 46 miljoner.

Laholm: Tre höga chefer på Markaryds företaget Ni be ligger på topp tio-listan närde t gäller högst löner i Laholm. Där har de sällskap av tre kvinnor: en betongdrot­tning, en bro-vd och en allmänläka­re. Störst klipp gjorde en bonde.

Enligt den senaste taxeringsk­alendern tjänar 94 laholmare över en miljon kronor om året.

Bland dem finns lokalt välkända namn som C-kommunråde­t Erling Cronqvist (1,1 miljoner), fastighets­ägaren Staffan Påhlsson (1,2) och bankdirekt­ören Lars-göran Persson (1,7).

Tio personer hade en årslön på över två miljoner kronor. Topplönern­a innehas av höjdare inom näringsliv­et, däribland höga chefer från företag som Nibe, Finja, Ikea, Ages och Suez som är bosatta i kommunen.

Just Markaryds företaget Ni be, som verkar i värmebrans­chen, gör ett märkbart avtryck i toppen av löneligan.

Varför är Laholm så populärt bland er Nibechefer?

– Vi har ett upptagning­sområde på Nibe som är fyra, fem mil runt om Markaryd. Då är Laholm och Knäred ganska självklara orter‚ säger Nibeprofil­en Benny Torstensso­n

(åtta i löneligan), före detta personalch­ef som nu har börjat trappa ned vid 71 års ålder.

Affärsområ­deschefen Niklas Gunnarsson, Knäred, ligger etta med sina 3,4 miljoner kronor och hållbarhet­schefen Kenneth Lindén Magnusson, Laholm, sjua på 2,3.

Benny Torstensso­n har länge varit sommarboen­de i Mellbystra­nd och flyttade för tio år sedan dit permanent. Han är en varm förespråka­re av Markarydsb­anan.

– Vi har väldigt många från Laholms kommun som jobbar på Nibe och pendlar till Markaryd. Det kommer att bli ännu fler på inkomstlis­tan om vi får tåg till Halmstad, säger han.

För din del måste taxeringsk­alendern vara extra trevlig läsning i år. Vad har du gjort för att plocka hem tio miljoner i kapitalint­äkter?

– Jag hade förmånen att vara med i ett ganska stort gäng som köpte aktier 1989 när Nibe såldes av familjen som grundade företaget. Det har blivit en väldigt bra utveckling under årens lopp, säger Benny Torstensso­n.

Som höginkomst­tagare tycker han att det är viktigt att ge något tillbaka till samhället. Förra våren öppnade han Musikhuset i Markaryd.

– Det är en gammal bilverksta­d som byggts om till konsertsal och musikskola. Väldigt många åker dit på konserter och den kommunala musikskola­ns sex lärare och 125 elever spelar där varje dag, säger musikfanta­sten Benny Torstensso­n, som själv kommer att framträda på Elviskväll­en 29 februari.

– Musik är det jag brinner för.

Inkomstupp­gifterna gäller 2019 års taxering, det vill säga 2018 års inkomster.

Genomsnitt­sinkomsten i Laholms kommun var 252200 kronor för kvinnor och 337 400 kronor för män. Könsobalan­sen syns också i lönetoppen. Bara fjorton kvinnor finns med bland de hundra som tjänade mest, varav tre tar sig in på topp tio.

Fin ja Betongs ägare och styrelseor­dförande Gull Britt Jonasson, bosatt i Skummes lövs strand, höstade in 3,2 miljoner kronor i förvärvsin­komst och 15,9 miljoner kronor i inkomst av kapital. Det placerar henne tvåa på båda listorna.

Öresundsbr­ons vd Caroline Ullman-hammer från Laholm tjänade 2,4 miljoner kronor. Hon slutar i vår på Ø r e sunds brokonsort­iet efter 13 år som vd. Allmänläka­ren Ewa Ribbenblad från Våxtorp drog in precis över två miljoner kronor.

De verkligt höga förtjänste­rna kommer dock inte från tjänst och näring, utan från inkomst av kapital. Till exempel försäljnin­g av fastighet eller utdelning från aktier.

Den ligan toppas i kommunen av en pensionär vid namn Staffan Bladh. Han räknade hem närmare 46 miljoner kronor.

– Jag har sålt en fastighet som jag ärvt efter min avlidna hustru, vars far hade byggt. Det är hyresrätte­r som omvandlats till bostadsrät­ter i centrala Växjö, säger han om sitt engångskli­pp.

Den 67-årige smålänning­en har varit bonde i 30 år. 2018 sålde han också föräldragå­rden i Djura Nöbbeled utanför Växjö och bosatte sig permanent i sommarhuse­t i Mellbystra­nd.

– Som smålänning i grunden är man lite blygsam och vill inte sticka ut bland grannarna. Det är risk att man gör det nu när det kommer i tidningen, säger Staffan Bladh.

Nibechefer regerar stort på löneligan i Laholm

” Som smålänning i grunden är man lite blygsam och vill inte sticka ut bland grannarna.

Staffan Bladh Drog in 46 miljoner

 ??  ??
 ??  ?? Benny Torstensso­n.
Benny Torstensso­n.
 ?? Bild: Krister Tuneros, Louiseh.dk, Finja Betong AB, Elin Logara, Carina Nilsson ?? Anna-carin och Åke Hantoft.
Bild: Krister Tuneros, Louiseh.dk, Finja Betong AB, Elin Logara, Carina Nilsson Anna-carin och Åke Hantoft.
 ??  ?? Lars-göran Persson.
Lars-göran Persson.
 ??  ?? Gull-britt Jonasson.
Gull-britt Jonasson.
 ??  ?? Magnus Björn.
Magnus Björn.
 ??  ?? Caroline Ullman-hammer.
Caroline Ullman-hammer.
 ??  ?? Eva Ribbenblad.
Eva Ribbenblad.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden