Hallandsposten

Protester mot ledning kan ha tagit skruv

Hylte: Protestern­a mot Svenska Kraftnäts planerade ledningsdr­agning kan ha fått effekt. Nu skjuter Svenska Kraftnät upp sin process, och skissar vidare på hur man vill dra ledningarn­a.

- Rebecka Kvint

Svenska Kraftnät ska förnya ”Har språngs ledningen” som, via Torups västra delar, löper mellan Horred i Marks kommun och Breared i Halmstads kommun. I Gunnarsjö möts den planerade ledningsdr­agningen av protester.

Södra, LRF, markägare och boende har protestera­t och Varbergs kommun jublar inte heller över Svenska Kraftnäts planer. Kommunen har uppmanat Svenska Kraftnät

att undersöka fler alternativ­a dragningar, för att undvika negativ påverkan på Gunnarsjö och dess omgivninga­r.

I höstas meddelade Svenska Kraftnät att man hade för avsikt att hålla informatio­nsmöten för boende och markägare under februari. Men nu meddelar Svenska Kraftnät att man skjuter upp mötena till våren. Nuvarande tidsplan säger att mötena ska hållas i maj.

– Vi håller på att utreda hur förnyelsen ska genomföras och vilka kriterier vi egentligen behöver förhålla oss till. Vi behöver landa i det innan vi håller mötena, säger Joel Nylin som är kommunikat­ör på Svenska Kraftnät.

Joel Nylin vill inte säga något om hur ledningarn­a skissas just nu, eller i vilken mån som kritiken från Gunnarsjö påverkar.

– Vi tar så klart alltid till oss av den kritik vi får, och utvärderar hur vi kan göra detta på bästa sätt. Vi behöver väga in en massa faktorer: teknik, kostnader och annat. Men givetvis är dialogen med fastighets­ägarna viktig, och att vi kan göra detta så smidigt som möjligt. Det underlätta­r för hela projektet.

Överväger ni att lägga ledningen i en markkabel?

– Nej, en markkabel är fortfarand­e inte aktuell. Det kommer även fortsatt att vara en luftlednin­g.

Tidigare i veckan hade LRF Kungsäter årsmöte och kraftledni­ngen blev ett stort samtalsämn­e bland deltagarna, berättar Karl Anders Hansson, ordförande.

– Vi var 44 personer på årsmötet och ingen vet någonting. Det är det värsta av allt. Vi vet inte hur Svenska Kraftnät tänker, säger han.

– Ledningsdr­agningen kan innebära ett stort ingrepp för privatpers­oner. Det är några som nästan får sin skog konfiskera­d.

Vad vill ni helst av allt?

– Vi vill helst ha grävt ner den. Vi i LRF, och även Södra, vill ha marksnåla alternativ, vi i LRF och Södra. Vi vill inte att ledningsga­torna breddas.

 ??  ??
 ?? Bild: Annika Karlbom ?? Karl Anders Hansson är ordförande i LRF i Kungsäter, som också organisera­r lantbrukar­e i Gunnarsjö. LRF engagerar sig i frågan och vill att kraftledni­ngen ska ta så lite mark i anspråk som möjligt.
Bild: Annika Karlbom Karl Anders Hansson är ordförande i LRF i Kungsäter, som också organisera­r lantbrukar­e i Gunnarsjö. LRF engagerar sig i frågan och vill att kraftledni­ngen ska ta så lite mark i anspråk som möjligt.
 ??  ?? Harsprångs­ledningen byggdes i början av 1950-talet för att förbinda södra Sverige med kraftverks­älvarna i Norrbotten. Ledningarn­a är nu gamla, varför de ska bytas.
Harsprångs­ledningen byggdes i början av 1950-talet för att förbinda södra Sverige med kraftverks­älvarna i Norrbotten. Ledningarn­a är nu gamla, varför de ska bytas.
 ??  ?? Både politiker, boende, LRF och skogsägaro­rganisatio­ner har engagerat sig i hur Svenska Kraftnät vill dra fram ledningarn­a.
Både politiker, boende, LRF och skogsägaro­rganisatio­ner har engagerat sig i hur Svenska Kraftnät vill dra fram ledningarn­a.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden