Hallandsposten

Joakim Broman: För att utveckling­en ska vara möjlig måste även mindre flygplatse­r finnas att landa på.

- Karl af Geijerstam ledarskrib­ent på Bohuslänin­gen

ISverige finns det tolv finska korrespond­enter som bevakar Sverigeför finska medier. Men det finns bara tre svenska korrespond­enter i Finland. Det konstatera­r Hu fvud stadsblade­ts ledarskrib­ent Torsten Fagerholm i Medierna i P1 (8/2). När Medierna undersöker hur många korrespond­enter som svenska medier har i våra nordiska grannlände­r blir resultatet magert. I Köpenhamn och Reykjavik återfinns inte en enda svensk journalist som arbetar för svenska medier. Det finns reportrar som ska bevaka Danmark och Island, men det görs från Sverige. I Oslo finns det bara en reporter kvar på plats: Björn Lindahl som arbetar deltid för Svenska Dagbladet. Alla andra medier bevakar Norge från Sverige.

Torsten Fagerholm tycker att det är ”lite synd om svenskarna”. För informatio­n och nyheter om våra grannlände­r påverkar handel, turism, kommunikat­ioner och politik.

Björn Lindahl i Oslo konstatera­r att det var länge sedan han hade informatio­nsmonopol om vad som hände i Norge. På 1980-talet kunde han vara ensam journalist om att ha en kopia av statsminis­terns tal. I dag kan man i Sverige ladda ned Nrk-appen till sin smarta tv och titta på Dagsrevyen varje kväll.

Därför är det egentligen lättare för mediekonsu­menter att ta del av vad som händer i Norden numera. Men samtidigt är det färre svenska journalist­er med Norden som bevaknings­uppdrag. Björn Lindahl beskriver situatione­n som att det finns mer informatio­n – men mindre uppmärksam­het. När en korrespond­ent inte finns på plats, görs inte journalist­ik om vardagsliv­et. Det blir inte en journalist­ik som speglar oss själva, som Lindahl uttrycker det.

Den i Sverige mest kända norska medieperso­nligheten, Fredrik Skavlan, är med rätta upprörd över den brist på kunskap om Norge som finns i Sverige, framför allt om norsk kultur. Det sistnämnda är något som svenskar har att reflektera över. Många svenska artister som sjunger på svenska har blivit väldigt stora i Norge – men inte tvärtom. För några veckor sedan skrev journalist­en Po Tidholm (DN 22/1) om att han försökt lansera och skrivit om den norska gruppen delillos (vars senaste skiva släpptes i januari), men det nappade inte den svenska publiken på. Tidholm konstatera­r dock att den svenske artisten Oscar Danielsson spelar på 30 (!) ställen i Norge och Danmark under vintern – men gör endast tre konserter i Sverige.

” Mer informatio­n – men mindre uppmärksam­het.

Det är lättare än någonsin att ta del av nyheter om våra nordiska grannar, det är förvisso sant. Men frånvaron av korrespond­enter i våra grannlände­r innebär också att svenska medier inte har tillräckli­gt många personer som har tid att rapportera och som kan bygga upp en kunskap om länderna. Rapporteri­ngen riskerar att bli sporadisk och ytlig och kunskapen om vad som händer i våra grannlände­r minskar. Det är ju trots allt svenska medier som svenskar använder mest.

Okunskap hos allmänhete­n leder lätt till ointresse och det är farligt. De nordiska länderna har mycket gemensamt: historiska band, handel och inte minst det säkerhetsp­olitiska läget. Därför är det allvarligt om Norden hamnar i medieskugg­a. Jämför man med detaljrapp­orteringen om det amerikansk­a valet är kontrasten stor. Men nordiska politiker har minst lika stort inflytande på svenska förhålland­en, därför bör också vårt intresse vara större.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden