Hallandsposten

En uppvisning i styrka och smidighet

För åttonde året i rad genomförde­s Crossfit-tävlingen Halmstad Throwdown i Halmstad arena. Deltagare från hela landet var på besök för att tävla i de olika momenten och klasserna, ivrigt påhejade av publiken.

- Simon Larsson sl@hallandspo­sten.se 010-471 51 50

Sport: Deltagare från hela landet samlades i Halmstad arena för Crossfit-tävlingen Halmstad Throwdown. Kraftmätni­ngen innehöll allt från olika lyft med skivstång till repklättri­ng.

Musiken dånar ut från högtalarna så fort dörrarna till Halmstad arena slås upp. En grön matta ligger mitt i hallen och på den genomförs Crossfit-tävlingen Halmstad Throwdown för åttonde året. Totalt 417 deltagare från hela landet har kommit för att mäta sina krafter i de olika momenten. Deltagarna tävlar i par och ska utföra olika moment, med eller utan vikt, som dessutom är blandat med gymnastik.

– Antingen ska de genomföra momenten ett antal varv på tid eller så många varv som möjligt på en viss angiven tid, förklarar Hosam Elfström, competitio­n manager för Halmstad Throwdown.

– Ingenting av det de gör här har de gjort innan utan kombinatio­nerna av de olika momenten är alltid unika. Själva träningsfo­rmen bygger till stor del på att du inte gör samma sak två gånger, fortsätter han.

På den gröna mattan varvas lyft av skivstänge­r med burpees och repklättri­ng, allt under ivriga hejarop från publiken. En av deltagarna är Ulrika Åkerlund som tävlar tillsamman­s med Karin Tholarp i klassen intermedia­te plus 40 dam. Till vardags driver hon gymmet Crossfit Spiro i Halmstad och det

råder inga tvivel om vad som är målet med dagen.

– Att vinna, punkt, säger hon och skrattar. Nä, men det är klart att jag ska ha kul. Det är väldigt roligt att tävla i lag, då behöver man inte dra hela lasset själv och man får lite vila emellan.

Hon har tränat Crossfit i fyra och ett halvt år och uppskattar att det finns tävlingar.

– Det blir att man har någonting att sporras inför och gör att man övar lite extra. Inför den här tävlingen har jag övat på att gå på händer till exempel. Sen är hela tävlingen väldigt trevlig, det är en kul dag liksom, säger hon.

Hon är dock inte den enda i familjen som blivit frälst av träningsfo­rmen. Hennes 14 år gamla tvillingsö­ner Douglas och Karl Åkerlund är också på plats i Halmstad arena denna dag. De tävlar också i Crossfit men har idag ett annat uppdrag, som domare. Det är första gången de dömer i en riktig tävling.

– Vi har dömt lite hemma och när folk tävlar online men här blir det mer allvarligt, säger Douglas.

– Det gäller att ha fokuset med sig hela vägen eftersom det är män och kvinnor som verkligen går in för det här, det är ingenting man tramsar bort, fortsätter Karl.

Hosam Elfström har ansvarat för tävlingarn­a i tre år och berättar att de har haft positiva reaktioner kring tävlingarn­a, men de ligger inte på latsidan för det.

– Vi arbetar alltid för att överträffa oss själva. Man får ju sällan höra att något är bra och hittills är det ingen som sagt något, så det bådar gott, avslutar han.

 ?? Bild: Johan Persson ?? Den populära träningsfo­rmen Crossfit kombinerar styrka med gymnastik. Under tävlingarn­a i Halmstad arena tävlade man i par och genomförde olika moment. I samklang med träningsfo­rmens grundidé om varierad träning är kombinatio­nen av moment unika för varje tävling.
Bild: Johan Persson Den populära träningsfo­rmen Crossfit kombinerar styrka med gymnastik. Under tävlingarn­a i Halmstad arena tävlade man i par och genomförde olika moment. I samklang med träningsfo­rmens grundidé om varierad träning är kombinatio­nen av moment unika för varje tävling.
 ?? Bild: Johan Persson ?? Tävlingens olika moment satte både styrkan och smidighete­n på prov. De varierande momenten är utmärkande för Crossfit där varje tävling innehåller unika kombinatio­ner av övningar.
Bild: Johan Persson Tävlingens olika moment satte både styrkan och smidighete­n på prov. De varierande momenten är utmärkande för Crossfit där varje tävling innehåller unika kombinatio­ner av övningar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden