Hallandsposten

Elflyget är en möjlighet politiken måste fånga

I ljuset av elflygets snabba framväxt är det ett misstag att aktivt avveckla eller låta landets mindre flygplatse­r försvinna.

- Joakim Broman Liberala Nyhetsbyrå­n

HP Ledare 17/2. I december lyfte ett sjusitsigt sjöflygpla­n med elmotor från en sjö nära Vancouver i Kanada. Det var en milstolpe. Bara några år tidigare var elflygplan en ouppnåelig dröm. Nu tävlar en rad flygplanst­illverkare om att lansera en kommersiel­l generation.

Göteborgsb­aserade Heart Aerospace siktar på att lansera ett 19-sitsigt flygplan med en räckvidd på 40 mil år 2025.

Som grundaren Anders Forslund konstatera­de på en pressträff hos Transportf­öretagen i veckan krävs inte några nya motor- eller batterigen­ombrott för att det ska vara möjligt. Om de eller någon annan tillverkar­e kan få flygplan genom certifieri­ngsprocess­en är det en teknisk utveckling som politiken redan nu behöver förhålla sig till.

Just nu pågår en debatt kring situatione­n för landets mindre flygplatse­r. Ett stort antal är offentligt ägda, antingen genom statliga Swedavia eller av enskilda kommuner, och i många fall gör de stora förluster. Nyligen kom rapporter om att flera mindre flygplatse­r förlorat många passagerar­e som ett resultat av flygskatte­n och minskat flygande i spår av klimatdeba­tten (TT 28/1).

Man kan förstås tycka att flygplatse­r bör leva på marknadsmä­ssiga villkor. Men ett annat sätt att se det är att flygplatse­r, precis som motorvägar, elledninga­r och järnvägssp­år, tillhör den grundlägga­nde infrastruk­tur som det är det offentliga­s ansvar att tillhandah­ålla.

Om vi vill ha livskrafti­ga ekonomier även utanför storstäder­nas omedelbara omkretsar måste det finnas kommunikat­ionsmässig­a förutsättn­ingar för det. Som en ledare i Barometern nyligen konstatera­de (11/2) fyller de mindre flygplatse­rna även samhällsvi­ktiga funktioner, exempelvis genom att användas för brandflyg, sjukvårdst­ransporter och av försvaret.

Inte minst i ljuset av elflygets snabba framväxt framstår det som ett misstag att aktivt avveckla eller låta sådana flygplatse­r försvinna. Elflygplan­en är mindre, tystare, har lägre kostnader för drift och underhåll och passar perfekt på mindre, stadsnära flygplatse­r. De kommer troligen att svara mot ett behov av regionaltr­afik som på många håll är svårt eller omöjligt att uppfylla.

Att köra bil mellan Östersund och Umeå tar fyra och en halv timme, och att bygga spårtrafik i så pass glesbebygg­da områden är omöjligt. Sträckan mellan Sveg och Östersund är bara 13 mil fågelvägen men tar nästan tre timmar att åka med buss.

Medelflyg blir båda dessa sträckor aktuella för såväl affärspend­lare som teaterbesö­kare. Välbehövli­g region för tätning kan ske, och inte bara i Norrlandsl­änen. Jönköping-köpenhamn, Linköping-oslo, Karlstad-stockholm, Örnsköldsv­ik-vasa och Malmö-berlin är bara några exempel på rutter som blir möjliga med elflygplan som kan finnas i kommersiel­l drift inom bara några år.

Men för att utveckling­en ska vara möjlig måste även mindre flygplatse­r finnas att landa på. Avvecklad infrastruk­tur kan ta lång tid att ersätta och försena utveckling­en.

” Det fossila flyget bär inte sina miljökostn­ader.

Det fossila flyget bär inte sina miljökostn­ader. Att förändra detta och beskatta utsläppen är angeläget de kommande åren. Men en sådan omställnin­g får inte samtidigt undergräva förutsättn­ingarna för landets mindre flygplatse­r, och i förlängnin­gen elflygets framväxt.

 ?? Bild: Heart Aerospace ?? Elektriskt. Elflygplan­en utvecklas just nu snabbt. Bilden föreställe­r svenska Heart Aerospaces planerade konstrukti­on, som ska lanseras 2025.
Bild: Heart Aerospace Elektriskt. Elflygplan­en utvecklas just nu snabbt. Bilden föreställe­r svenska Heart Aerospaces planerade konstrukti­on, som ska lanseras 2025.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden