Hallandsposten

Festlig smygpremiä­r för Kitekalles nya butik

Halmstad: På minuten åtta veckor efter larmet om den förödande branden återinvigd­es Kitekalle. Den nya butiken saknar den gamlas charm. Men i gengäld är det inte hål i yttervägga­rna.

- Jan Stohr jas@hallandspo­sten.se 010-471 51 47

Branden den 14 december 2019 satte ett definitivt streck för Kitekalles verksamhet. Det var inte som efter den omfattande stölden 2017, när 150 surfbrädor stals, och det gick att rulla vidare efter lite krångel.

Branden gjorde att hela den delen av kvarteret intill Stationsga­tan där Kitekalle hade sin butik och lager upphörde att existera.

Men det skulle visa sig att inte ens eldens förödande kraft hade tillräckli­g styrka för att rå på Kitekalle.

Åtta veckor efter branden, veckor fyllda av hårt arbete från omkring 50 frivilliga, står Kalle Svensson och kramar vänner och bekanta i en aldrig sinande ström.

– Vi är inte riktigt färdiga, det finns en del kvar att göra, urskuldar Kalle Svensson sig och berättar att smygpremiä­ren är ett tillfälle för alla som hjälpt till att träffas, prata med varandra och må bra.

Renovering­en gick under arbetsnamn­et Kitekalle 3.0. Den första versionen Kitekalle var när verksamhet­en startade, den andra var återstarte­n efter den stora stölden.

” Det var ingen tvekan, det var bara att släppa allting...

Simon Eile, en av många friviliga hjälpare

När hela kvarteret slukades av lågorna ställde sig vänner, bekanta och kunder, en stor del av de som har surfintres­set som gemensam nämnare, på rad för att hjälpa till. En av dem är Simon Eile. Han har fungerat som någon slags arbetsleda­re under arbetshelg­erna i den nya lokalen.

– Jag tror att mitt engagemang för den här verksamhet­en är ganska likt de andras, när jag flyttade till Halmstad för att studera kom jag i kontakt med Kalle och fick sådan otrolig hjälp av honom att komma i gång. Jag fick låna utrustning, som student hade jag inte riktigt råd att köpa grejer. Sedan dess har jag varit mer av en kompis till Kalle än något annat, säger han.

Själv höll han på att renovera hemma:

– Men det var ingen tvekan, det var bara att släppa allting och göra det vi kunde för att han skulle komma på benen igen. Det har varit många helger som har gått åt, jag vill inte ens veta hur mycket tid det är. Men det är mycket och det är helt och hållet värt det. Vi har verkligen känt att Kalle varit oerhört tacksam, det gör att man går upp nästa dag och bara kör på. Vi har varit mellan 20 och 30 personer på varje arbetspass. Det har varit en otrolig uppslutnin­g, säger han och bekräftar det Kalle Svensson beskrev:

– Jag har träffat folk här som jag aldrig har träffat på stranden, som jag inte ens visste att de surfar. Det har varit roligt,

 ?? Bild: Johan Persson ?? Kalle Svensson fick lyckönskni­ngskramar och blommor i en aldrig sinande ström av vänner och bekanta vid smygpremiä­ren av den nya butiken. Intill Kalle syns Jenny Gustavsson och Hans Lindholm.
Bild: Johan Persson Kalle Svensson fick lyckönskni­ngskramar och blommor i en aldrig sinande ström av vänner och bekanta vid smygpremiä­ren av den nya butiken. Intill Kalle syns Jenny Gustavsson och Hans Lindholm.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden