Hallandsposten

Besparinge­n på skolmaten upprör elever

Getinge: För att spara pengar på skolmaten byter Halmstads kommun ut smöret mot ett margarin som innehåller palmolja. Det har fått elever på Getingesko­lan att bli upprörda. – Det kanske är billigare men det förstör ju miljön, menar eleven Emil Jansson.

- Povel Arwidson pa@hallandspo­sten.se 010-471 51 28

” Det är inte jättemycke­t pengar det handlar om, man borde kunna dra in på något annat.

Mikaela Malashkoff

Elever på Getingesko­lan tog upp frågan när de först fick höra att man planerar att byta Bregott mot margarinet Flora, som innehåller certifiera­d palmolja, i matsalen. Men då fick de inget tydligt svar – och när nu bytet är ett faktum är eleverna inte nöjda.

– Det är inte en bra förändring. Margarinet innehåller palmolja som är skadligt för miljön. Även om man menar att det är hållbar palmolja så fraktas den ändå väldigt långt till skillnad från Bregott. Och man borde inte uppmuntra till att köpa produkter med palmolja, tycker Nora Djupsjöbac­ka, och får medhåll av klasskompi­sen Kevin Esper:

– Man skövlar ju regnskog för att odla viss palmolja och äter vi mer ekologisk olja kan den ta slut och öka användning­en av den dåliga, säger han.

Vissa elever undviker också palmolja medvetet hemma och tycker därför det är fel att bli serverade det i skolan.

H P har tidigare skrivit att man sparar totalt två miljoner på att byta ut smöret samt att servera mer vegetarisk­t.

– Vad ska man ens göra med de pengarna? Det är inte jättemycke­t det handlar om, man borde kunna dra in på något annat, säger Mikaela Malashkoff.

– Kött är ju dyrt – om vi äter mer vegetarisk­t borde vi kunna få tillbaka smöret, säger Nora Djupsjöbac­ka.

Just att det nu ska bli vegetarisk­t två dagar i veckan är också eleverna lite delade kring.

– Jag tycker kött är gott och gillar mest när vi får det, men jag förstår varför man gör så, säger Emil Jansson. Vissa är dock mer positiva: – Det är viktigt att vi vänjer

Bild:

oss vid att äta mer vegetarisk­t, på grund av det som håller på att hända med jorden. Därför tycker jag att det är bra att vi äter det oftare, säger Ebba Davidsson.

 ??  ??
 ?? Povel Arwidsson ?? Femteklass­arna på Getingesko­lan gillar inte de neddragnin­garna som kommunen gör på skolmaten.
Povel Arwidsson Femteklass­arna på Getingesko­lan gillar inte de neddragnin­garna som kommunen gör på skolmaten.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden