Hallandsposten

Nilsson Brodén (V) pressade Alliansen om badavgifte­r

Halmstad: Hur ska barn få tycka till och få sina åsikter beaktade i frågan om avgifter för Simstadion Brottet? Vänsterpar­tiets Daniel Nilsson Brodén ville ha svar från Alliansen under frågestund­en i fullmäktig­e.

- Michael Larsson ml@hallandspo­sten.se 010-471 51 62

Under frågestund­en på torsdagens kommunfull­mäktige tog Vänsterpar­tiets Daniel Nilsson Brodén tillfället i akt att pressa teknik- och fritidsnäm­ndens ordförande Håkan Björklund (C) om hur barnkonven­tionen kommer att beaktas i beslutet om avgifter på Simstadion Brottet.

FN:S barnkonven­tion blev svensk lag den första januari och innebär bland annat att man vid alla beslut som rör barn ska ta hänsyn till barnets bästa, framhöll vänsterpar­tisten.

– Antalet kommunala lekplatser ska halveras och nu kommer teknikoch fritidsnäm­nden snart ta ställning till frågan om att införa avgifter på Simstadion Brottet. Vi vet att det slår hårdast mot barnen till föräldrar med lägre ekonomi. Hur kommer barnkonven­tionen att beaktas i beslutet om eventuella avgifter på brottet och hur kommer barn få uttrycka sina åsikter i frågan, undrade Daniel Nilsson Brodén (V).

– Barnkonven­tionen är lag 2020 och självfalle­t ska det beaktas i alla beslut som alla nämnder och bolag tar, så även i teknik- och fritidsnäm­nden, svarade Håkan Björklund (C).

– Exakt hur det kommer se ut i de här ärendena kan jag inte svara på i dag, men jag kan få be och få återkomma nästa möte om just detta, fortsatte han.

Vänsterpar­tisten nöjde sig inte med svaret från nämndens ordförande,

” Vi vet att det slår hårdast mot barnen till föräldrar med lägre ekonomi.

Daniel Nilsson Brodén (V)

och tog sats igen.

–Tack för svaret Håkan, eller icke-svaret, som det ju var. Som jag har förstått det så är planen att besluta ganska snart i frågan, och då känns det som att beslutet behöver skjutas upp om du inte i dag vet hur barns åsikter och tankar ska beaktas i frågan, replikerad­e Daniel Nilsson Brodén.

– Vi kommer att beakta barns tyckande i de här frågorna så klart. Men eftersom ärendena är under beredning så är vi inte färdiga med något svar i detta, så återigen, även om du tycker det är ett ”icke-svar” så ber jag få återkomma i frågan, avslutade Björklund.

Diskussion­erna om att införa avgift på Brottet tog fart i december förra året. Ett förslag är att det ska kosta 40 kronor för vuxen och 20 kronor för barn. Tanken med att införa en avgift är att få in pengar till driften.

”Vi är inte säkra på åt vilket håll vi ska gå. Det kan antingen bli avgift eller så blir det inte det men då måste vi hitta medel inom förvaltnin­gen för att lösa de ekonomiska utmaningar vi har”, sade Håkan Björklund till HP den 18 december.

 ?? Bild: Jari Välitalo/arkiv ?? Framöver kan det bli så att besökare till Brottet får betala en avgift. Frågan diskuteras, men beslut är inte fattat än.
Bild: Jari Välitalo/arkiv Framöver kan det bli så att besökare till Brottet får betala en avgift. Frågan diskuteras, men beslut är inte fattat än.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden