Hallandsposten

Lundgrens fondpengar snyggar till i staden

Laholm: Lundgrensk­a donationsf­onden får öppna plånboken. 375 000 kronor kostar det att fixa minnessten, rådhusträd­gård och telefonkio­sk. Och så var det ju det där trappräcke­t ...

- Henrik Williamsso­n hw@hallandspo­sten.se 010-471 51 69

Gunnar Gullander och Åke Sintring kan nu känna sig nöjda med att deras påpekanden om förfallna kulturpärl­or till sist har burit frukt.

Kommunstyr­elsen har nu godkänt att flera uppsnyggni­ngar får bekostas av avkastning­en från Lundgrensk­a donationsf­onden, som är till för försköning av Laholms stad.

Största kostnaden gäller den minnessten som rests över arbetarna som byggde Lagavägen.

Stenen ska flyttas från vägkanten vid Lagagården till en nyskapad oas vid korsningen Lagavägen/lantmannag­atan. Kostnaden för att anlägga gångbana, blomsterra­batt, göra sittplatse­r och plantera träd beräknas till drygt 205 000 kronor.

Marmorbalu­straden vid Rådhuset ska befrias från alger och sot. Samtidigt fixas pergolan, gräsmattan, kantstenar och rabatt. Kostnad: 91 500 kronor. Slutligen ska telefonkio­sken vid Torghallen repareras för 77 000 kronor.

Allt detta klubbade kommunstyr­elsen i tisdags. Förra månaden beslutades där att låta donationsf­onden stå 220 000 kronor i vattenbesp­arande åtgärder på fontäner.

Men politikern­a anser sig inte i mål ännu. De skulle också vilja använda Lundgrensk­a pengar till att sätta ett räcke i trappan mellan Lagavägen och Gröna Hästen.

– Men det får vi kanske göra på något annat sätt. Jag har hört att det inte gick under ”försköning”, säger Erling Cronqvist (C).

Det påståendet fnyser Roland Norrman (M) åt.

– Gör räcket grannt, då, säger han.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden