Hallandsposten

Många har listat sig på nystartad vårdcentra­l

Knäred: Läkaren Anders Skoglund hade en dröm om att en dag driva en egen liten vårdcentra­l – gärna ute på landsbygde­n med en nära patientkon­takt. Sedan en månad tillbaka är drömmen verklighet – i Knäred – där han har fått ett varmt mottagande av byborna.

- Carina Nilsson cn@hallandspo­sten.se 010-471 50 97

När det blev känt att vårdcentra­len Helsa, där Anders jobbade tidigare, skulle dra ner på öppettider­na i Knäred startades en namninsaml­ing för att Anders skulle få vara kvar.

– Med det i ryggen och en dröm om att driva eget så ansökte jag om att få starta en vårdcentra­l i Knäred. Nu har vi varit i gång en månad, och den första tiden har varit fantastisk, säger han och fortsätter:

– Jag har känt ett otroligt starkt stöd från såväl byborna som företagarn­a här i Knäred. Även Region Halland, min familj, samt hyresvärde­n Laholmshem har alla varit måna om att det här ska fungera. Utan deras stöd hade det aldrig blivit något.

patienter listat sig och det fortsätter att öka. Genom samarbetsa­vtal med andra privata vårdgivare har de också tillgång till sjukgymnas­t och psykolog exempelvis.

Beroende på hur många som listar sig vill Anders utöka verksamhet­en efterhand.

– Jag skulle gärna satsa på en äldremotta­gning där man på olika sätt kan öka tryggheten för de äldre. Många äldre är väldigt ensamma i dag och har ingen att prata med. Psykisk ohälsa är också ett område där vi behöver göra mer i alla åldrar, säger han.

Anders tror att många uppskattar kontinuite­ten som en liten vårdcentra­l kan ge.

– För många patienter är det väldigt viktigt att få möta samma läkare. Det gör man hos oss, och ofta löser vi även akutfall. På en större vårdcentra­l träffar man kanske en annan läkare än sin ordinarie om man blir akut sjuk, säger Anders.

Att jobba i glesbygden, en bit ifrån sjukhus och ambulans, ställer lite extra krav på vårdcentra­len.

– Oavsett vad som händer så är vi närmast till hands. Vi jobbar på att identifier­a vilka vårdbehov som finns i Knäred samt hur vi kan jobba med videosamta­l och modern teknik. Vi vill också få koll på vad företagen jobbar med för att veta vilken typ av arbetsplat­solyckor som kan uppkomma, säger Anders Skoglund och fortsätter:

– Som specialist i allmänmedi­cin kan man lite om väldigt mycket. Det är ett brett område, med allt från bvc-mottagning till äldrevård. Ingen dag är den andra lik på jobbet, men det är också tjusningen med jobbet.

 ?? Bild: Carina Nilsson ?? Lena Skoglund, malin alfredsson, anders Skoglund och birgitta göransson jobbar för att ge Knäredsbor­na en bra vård.
Bild: Carina Nilsson Lena Skoglund, malin alfredsson, anders Skoglund och birgitta göransson jobbar för att ge Knäredsbor­na en bra vård.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden