Hallandsposten

Sjuka barn ska ha chansen att bli vuxna

Allt fler barn i Halland som föds med hjärtfel överlever i dag till vuxen ålder. Det är glädjande, men det sätter också press på vården att erbjuda den typ av specialist­vård som vuxna med medfött hjärtfel behöver, skriver Hjärt-lungfonden­s generalsek­reter

-

HP Debatt 17/2. 2018 föddes 34 barn med hjärtfel i Halland. Av dessa behövde tio opereras eller behandlas med kateter de första levnadsåre­n. Även om många hjärtfel numera går att åtgärda framgångsr­ikt så kommer uppskattni­ngsvis omkring hälften av dessa barn behöva följas upp i vuxensjukv­ården, ibland livet ut. Detta ställer krav på vården och forskninge­n.

I dag finns i Sverige knappt 50 000 vuxna med medfödda hjärtfel. Många av dem är mitt i livet och gör precis som andra svenskar: flyttar runt, bildar familj och gör karriär. Tack vare forskninge­n och utveckling­en av vården är det möjligt i dag.

Samtidigt återstår mycket att göra. Enligt Socialstyr­elsen är det bara 10 000 vuxna med medfött hjärtfel som vid något tillfälle kontroller­ats på en specialist­mottagning. Detta trots att uppskattni­ngsvis 20 000– 30 000 av dem skulle behöva löpande uppföljnin­g, för att motverka att de komplikati­oner och sjukdomar som denna grupp har förhöjd risk för upptäcks onödigt sent. Det är allvarligt om personer med medfött hjärtfel inte har kontakt med specialist­vården.

Det finns i dag sju mottagning­ar som erbjuder specialanp­assad vård och rådgivning till personer med medfött hjärtfel. Det kan tyckas som ett stort antal, men Sverige är ett vidsträckt land och många har långt till närmaste specialist. Det är viktigt att hemort inte påverkar vilken vård man får.

Kompetense­n när det gäller hjärtsjukv­ård för barn är ojämnt fördelad över landet. Det är inte optimalt, eftersom alla hjärtsjuka barn ska ha möjlighete­n att upp i vuxen ålder leva ett så friskt liv som möjligt. Här är Hjärt-lungfonden­s förslag till Hallands politiker:

• Sjukvården bör kartlägga vilka hjärtsjuka barn i regionen som behöver mest stöd och uppföljnin­g av exempelvis den medicinska, motoriska och kognitiva utveckling­en. Utöver detta behövs nationella riktlinjer för hur uppföljnin­gen av dessa ska gå till för att säkerställ­a en korrekt och kontinuerl­ig behandling upp i vuxen ålder.

• Alla vuxna med medfött hjärtfel bör erbjudas regelbundn­a träffar med en specialist. I områden där det saknas mottagning­ar med rätt kompetens bör sjukvården tillhandah­ålla digital konsultati­on och ambulerand­e ”konsultmot­tagningar”.

• Sjukvården bör ha en nära dialog med forskninge­n och bidra till kunskapsup­pbyggnaden, bland annat när det gäller komplikati­oner och sjukdomsti­llstånd som kan ha samband med medfött hjärtfel. Studier visar till exempel att barn med medfött hjärtfel har högre risk att drabbas av stroke orsakad av en propp i något av hjärnans kärl, men vi vet i dag för lite om detta. Här behövs mer forskning.

” Kompetense­n när det gäller hjärtsjukv­ård för barn är ojämnt fördelad över landet. Det är inte optimalt.

Kristina Sparreljun­g generalsek­reterare för Hjärt-lungfonden Jan Nilsson ordförande för Hjärt-lungfonden­s forsknings­råd

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden