Hallandsposten

Föräldrar kritiska till vården av unga vid könsdysfor­i

De senaste åren har det skett en enorm ökning av antalet flickor som får diagnosen könsdysfor­i. Men en grupp föräldrar är starkt kritisk till vårdens bemötande och de kraftfulla behandling­ar som sätts in på tonåringar.

- Anja Haglund/tt

Antalet unga som får diagnosen könsdysfor­i, alltså att de upplever sig vara födda i fel kön, har ökat kraftigt de senaste åren, framför allt bland flickor. År 2010 diagnos ticerades 81 flickor och kvinnor mellan 13 och 24 år med könsdysfor­i, 2018 var antalet 446. Ingen vet vad uppgången beror på.

Jannika och Karin är mammor till barn som diagnostic­erats med könsdysfor­i och inlett behandling med hormoner för att ändra kön. De hävdar att diagnosen i många fall sätts för lättvindig­t av klinikerna. Ibland krävs inte mer än en handfull möten, säger de.

– Från sekund ett säger vården ”ja, du har rätt”. Barnen hamnar väldigt snabbt i en situation där de faktiskt aldrig får höra något som på minsta sätt talar emot att det skulle vara fel på deras kroppar, säger Jannika.

Mammorna ingår i ett nätverk av anhöriga vars barn drabbats av så kallad ”plötslig könsdysfor­i” i tonåren. Många gemensamma nämnare finns. Inget av barnen ska tidigare i barndomen ha uttryckt tvivel över sin könsidenti­tet. För många ska könsdysfor­in ha kommit i nära anslutning till annan psykisk ohälsa. Och alla ska ha deltagit i olika forum på nätet för transfrågo­r.

– Många av de här ungdomarna har haft andra problem under uppväxten som gör att de söker sitt sammanhang. Att då få den ego-boosten, som den som kommer ut som trans till exempel får på nätet, det måste vara en enormt skön känsla. Och det är inte konstigt. Det som är konstigt är att så fort man vänder sig till vården ställs inga frågor, säger Karin.

De påstår att den behandling som ges både saknar vetenskapl­igt stöd och har mycket svåra biverkning­ar.

– Det är livsföränd­rande och irreversib­la behandling­ar som ges till människor i en ålder där förmågan att tänka långsiktig­t ännu inte är fullt utvecklad, säger Jannika.

Behandling­en innefattar allt från stopphormo­ner, som bromsar puberteten, till livslång hormonbeha­ndling och kirurgiska ingrepp för att exempelvis ta bort brösten och operera underlivet. Bland biverkning­arna, som bland annat amerikansk­a barnläkarf­öreningen beskrivit, kan nämnas risk för sterilitet, ökad risk för blodproppa­r och bröstcance­r, samt skador och smärta efter kirurgiska ingrepp.

– Det stora problemet är att de inte säkert kan säga att ungdomarna ens mår bättre av behandling­en. Det finns ingen evidens varken för att det hjälper eller att det är säkert på längre sikt, säger Karin.

Karin och Jannika ifrågasätt­er inte diagnosen könsdysfor­i och de är säkra på att behandling­en hjälper vissa. Men de framhåller att bemötandet inom vården, som de menar ensidigt går ut på att bekräfta den unges uppfattnin­g, är problemati­skt.

– Jag har upprepade gånger frågat hur många de (könsmottag­ningen) säger nej till. Det har de inte velat svara på. Till slut har de sagt att de inte ifrågasätt­er sina patienter. Så i princip de enda som faller ur under utredninga­rna är de som själva kommer på att det är fel. Läkarna säger inte till någon att det är fel, säger Karin.

I föräldranä­tverket finns exempel på unga som gått igenom könsbekräf­tande behandling som är nöjda och uppfattar det som rätt beslut. Men det finns också de vars psykiska ohälsa kvarstått, eller förvärrats. Ytterligar­e en del har ångrat sig eller känner i efterhand att könsbytet var onödigt.

Hur många som ångrar sig totalt finns det inga tillförlit­liga siffror på. Enligt en tidigare svensk studie, som främst studerade män som i högre åldrar bytt kön, var det bara 2,2 procent. Men hur många som ångrar sig i den nya gruppen vet ingen. Föräldrarn­a vill egentligen inte tala om att personer ”ångrar sig”.

– Det handlar faktiskt om att man har feldiagnos t i cerat och felbehandl­at personen. Men genom att tala om ångrare lägger man ansvaret på patienten. Det tycker jag är otroligt fult, säger Karin.

Att unga flickor med könsdysfor­i har en avsevärt högre förekomst av depression, ångest, autism, adhd och själv skadebetee­nde, är heller inget klinikerna tar hänsyn till, hävdar Jannika och Karin.

– De ser inte det som något hinder. Vi kan påtala att nu får ni dra i bromsen och kolla på det här först, men nej. Det finns en stark föreställn­ing om att alla andra problem i grunden beror på könsdysfor­in, säger Jannika.

– I stället för att kanske tänka tvärtom – att problemen kan vara en orsak till könsdysfor­in, fyller Karin i.

De beskriver hur det närmast är tabu att ifrågasätt­a behandling­en. Föräldrar har orosanmält­s till socialtjän­sten och i enstaka fall har barn omhänderta­gits och ingrepp gjorts mot föräldrars vilja, påstår de.

– Det likställs med misshandel att kalla sin son, som man uppfostrat och levt med i 16 år, för han, om personen betraktar sig själv som en hon, säger Karin.

Föräldrarn­a har tidigare krävt att vården ska ”sluta experiment­era” med deras barn. I väntan på forsknings­stöd ska vården av barn och unga med könsdysfor­i präglas av försiktigh­et, anser de.

TT har sökt aktuella mottagning­ar för att bemöta föräldrarn­as kritik men inte fått några svar. Fotnot: Varken Jannika eller Karin uttalar sig i artikeln om sina egna barn utan generellt om vården på könsmottag­ningar.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden