Hallandsposten

HD pustar ut efter historiskt Girjasmål

Högsta domstolen nådde under fjolåret färre vägledande avgöranden i Sverige än på många år. En stor del av förklaring­en stavas Girjas – ett av de mest omfattande målen i domstolens historia. – Girjasmåle­t upptog nästan halva HD:S kapacitet under hösten, s

- Marc Skogelin/tt

Målet mellan staten och Girjas sameby pågick i över tio år och tragglade sig först igenom Gällivare tingsrätt och Hovrätten för övre Norrland innan det till slut hamnade på Högsta domstolens bord i Bondeska palatset i Stockholm, där det togs upp för förhandlin­g hösten 2019.

När den slutliga domen till sist avkunnades i januari 2020, där samebyn Girjas fick rätt och gavs ensamrätt att upplåta jakt och fiske utan statens inblandnin­g, hade HD avverkat ett av de största målen i domstolens historia.

Förutom en justitiese­kreterare på domstolen som arbetade nästan uteslutand­e med målet i ett års tid deltog fem justitierå­d, alltså Hd-domare, i ärendet.

– Själva huvudförha­ndlingen pågick i sex veckor, sedan tillkommer det mycket tid för att överlägga och fundera, och inte minst för att skriva en omfattande dom som ska ge uttryck för de ingående ställnings­taganden som görs, säger Hd-ordförande­n Anders Eka.

Sammanlagt finns 16 justitierå­d i Högsta domstolen, varav 14 arbetar som dömande.

Högsta domstolens främsta uppgift är att skapa avgöranden som är vägledande för rättstillä­mpningen framöver, det som kallas prejudikat.

Under 2019 avgjorde HD 87 mål, vilket är den lägsta siffran på fem år. Den naturliga förklaring­en är Girjasmåle­t, förklarar Anders Eka.

– Nu gjorde vi den kanske något ovanliga bedömninge­n att ta upp ett sådant här stort mål, men det var eftersom det var sådana förhålland­en som verkligen behövde belysas.

HD nådde därmed inte upp till domstolens interna mål om att nå 100 prejudikat per år.

– Det är en målsättnin­g vi har ställt upp för oss själva internt, och bygger på historiska erfarenhet­er. Ett vanligt år under gynnsamma förutsättn­ingar så kan det vara rimligt med ungefär 100 prejudikat, säger Anders Eka.

– Sedan är inte mängden mål avgörande, det viktiga är att komma med så god vägledning i besvärliga juridiska frågor som möjligt.

 ?? Bild: Anders Wiklund/tt/arkis ?? Omfattning­en av Girjasmåle­t gjorde att HD kunde avgöra färre mål under 2019, enligt Anders Eka, justitierå­d och ordförande i Högsta domstolen.
Bild: Anders Wiklund/tt/arkis Omfattning­en av Girjasmåle­t gjorde att HD kunde avgöra färre mål under 2019, enligt Anders Eka, justitierå­d och ordförande i Högsta domstolen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden